> Novosti iz veslanja

> Veslački klub Jadran

> Organizacija regata

> Obavijesti za članove


POVIJEST

 

Veslački klub Jadran osnovan je 20. rujna 1908. godine te je najstarije djelatno sportsko društvo u Gradu Zadru i prvi osnovani hrvatski veslački klub na Jadranskom moru. Svoje korijene vuče iz veslačkog odjela Hrvatskog Sokola u Zadru osnovanog 1885. godine.

Od samog početka svoga djelovanja Jadran ima pionirsku ulogu u razvoju veslanja na našoj obali i na tadašnjem teritoriju Hrvatske. Kroz svoju burnu povijest klub je imao uspona i padova dijeleći sudbinu Grada Zadra u napetim događajima zadarske povijesti zadnjih stotinu godina.

Veslački klub Jadran danas je jedan od najtrofejnijih zadarskih sportskih klubova koji u svojoj trofejnoj dvorani ima odličja sa svih važnijih međunarodnih natjecanja od Olimpijskih igara, Svjetskih prvenstava seniora i juniora, Europskih prvenstva juniora, Mediteranskih igara do nebrojeno puno domaćih naslova prvaka države u svim kategorijama i disciplinama. Zasluga je to generacija zadarskih veslača i članova kluba koji su svojim zalaganjem doprinosili klubu i pronosili ime kluba i Grada Zadra po čitavom svijetu.

Cilj kluba je poticanje, razvijanje i unapređivanje veslačkog sporta i razvitka odgojnih, moralnih, etičkih i sportskih vrijednosti kod svojih članova bavljenjem sportom.

O povijesti Veslačkog kluba Jadran detaljno možete pročitati na donjim sažecima pojedinih razdoblja ''Jadranove'' povijesti sažete iz knjige ''Povijest veslanja u Zadru 1885. - 1997., objavljene 1998. godine, koju je napisao pokojni tajnik VK Jadran Čedo Škorić, a nakon njegove smrti dovršio zadarski novinar, publicist i povjesničar sporta Drago Marić.

Veslanje je zadarska tradicija, a Veslački klub Jadran danas je jedini baštinik tradicije organiziranog veslačkog sporta u Gradu Zadru, koja seže u 1885. godinu. Treba spomenuti da je zadarsko veslanje dalo 18 olimpijaca i dvije olimpijske medalje, što dovoljno govori samo za sebe o veličini zadarskog veslanja u proteklih više od stotinu godina.

A da ne ode u zaborav, uz povijest Jadrana, u knjizi je obrađena i cjelokupna povijest zadarskog veslanja u razdoblju od početka organiziranog veslanja u Zadru 1885. godine pa sve do početka II Svjetskog rata u kojem je nestala većina zadarskih veslačkih klubova, među kojima i veliki klub Diadora, koja je bila prvak Europe 1923. godine u osmercu te osvajač brončane medalje na Olimpijskim igrama u Parizu 1924. godine, također u osmercu.POVIJEST VESLAČKOG KLUBA ''JADRAN'' - ZADAR


-
Kronologija događaja u hrvatskom i svjetskom veslanju

- Kratka povijest veslanja u Zadru prije osnutka VK "Jadran" (1885 - 1910.)

- Veslački klub "Jadran"

 

- Najveći sportski uspjesi i sudjelovanja na većim natjecanjima

- Predsjednici i uprave Veslačkog kluba "Jadran" 1908. - 2021.

- Veslački dom u Zadru

- Popis veslača - osvajača medalja i sudionika na većim natjecanjima

- Popis trenera ''Jadrana'' od 1908. do 2023.

- Galerija slika kroz povijest ''Jadrana''

- Video arhiva utrka u kojima su sudjelovali veslači ''Jadrana''

- Povodom 100 obljetnice utemeljenja Veslačkog kluba Jadran Zadar


- Događaji i ljudi koji su obilježili povijest Jadrana

 

Trofejna dvorana Veslačkog kluba Jadran Zadar

Veslačkom klubu Jadran više puta je za svoje djelovanje uručeno nekoliko velikih priznanja, među njima i Trofej Hrvatskog olimpijskog odbora, Državna nagrada za sport Franjo Bučar, tri puta mu je uručeno priznanje Nagrada Grada Zadra.

 

 
 

*Izvor podataka za razdoblje od 1885. do 1997.:

Povijest veslanja u Zadru 1885. - 1997.
Autori: Čedo Škorić - Drago Marić
© Veslački klub "Jadran" - Zadar, 1998.

Ostali podaci i tekst iz povijesti od 1885. - 2022.:
Arhiva VK Jadran - Zadar / Petar Milin