> Novosti iz veslanja

> Veslački klub Jadran

> Organizacija regata

> Obavijesti za članove


POVIJEST

 

Veslački klub "Jadran" - Nakon oslobođenja od talijanske okupacije

1950. - 1960.


Zadar se oporavlja od ratnih razaranja

Trenutak svečanog otvaranja Veslačkog doma u Zadru 1948.Talijanska okupacija Zadra prestala je 31. listopada 1944., kada je grad nakon teških bombardiranja u ratu oslobođen i pripojen svojoj matici Hrvatskoj.

Na koncu godine 1945. zalaganjem iznimno vrijednog društvenog radnika Stanka Klarina osnovano je Fiskulturno društvo Zadar, jedno od prvih takvih društava u Dalmaciji. Godine 1947. Jakov Gracin, Ante Ivić i Čedo Škorić izvjestili su predsjednika Fiskulturnog društva Zadar da će svim silama nastojati stvoriti uvjete za obnovu veslačkog sporta u gradu. Ti su uvjeti bili: popraviti neznatno oštećena dva čamca - osmerku i četvorku jolu - koja je izvučena iz ruševina skladišnih prostora tvornica Luxardo i Vlahov, te dograditi u ratu porušen magazin na Voštarnici i osposobiti ga za potrebe veslača. Taj je prijedlog bio u cijelosti prihvaćen.


1948. godine dobrovoljnim radom počele su se odnositi ruševine iz magazina i oko magazina u obližnju uvalu. Na tim radovima najviše su se zalagali Umberto i Šimo Milutin, Benito i Klaudije Stipčević, Josip Ivoš, Rade Radulić, Sergije Mihaljević, Josip Gregov, Ivo Končurat, Dalibor Dvornik, a uz ove najmlađe vidne doprinose dali su još i Ante Ivić, Čedo Škorić, Ante Joja, Dinko Vladović i Gojko Mirković.

Trenutak svečanog otvaranja Veslačkog doma u Zadru 1948.

Do 29. studenog srušeni magazin mogao je primiti prve veslačke čamce i buduće veslače. U prijepodnevnim satima svečano je predan Veslački dom Fiskulturnog društva Zadar na upotrebu budućim veslačima.

Započinje novi život "Jadrana"

Prvi seniori nakon rata D. Grdović, Vladović, Škoric, B. Grdović, Perić, Šimunov, Aras, Ivić i korm. Dvornik, Zadar 1949.Već u siječnju 1949. inicijativni odbor za osnivanje Veslačkog kluba izvješćuje upravu Fiskulturnog društva Zadar da je odbor sastavljen od slijedećih osoba: Jakov Gracin kao predsjednik i članovi Marko Šupuk, Vladimir Nikpalj, Ante Kitarević, Marko Magaš, Ante Ivić i Čedo Škorić. Inicijativni odbor obavješćuje upravu da preuzima brigu za održavanje osnivačke skupštine kluba i za upis novih članova. Prva skupština, nazvana tada osnivačkom, održana je 19. veljače. U upravni odbor kluba izabrani su: Jakov Gracin za predsjednika, Stanko Jelenković za potpredsjednika, Ante Kitarević za prvog tajnika, Čedo Škorić za drugog tajnika, Ivan Hunek za blagajnika, Marko Šupuk za vođu veslača, Ante Ivić za tehničkog referenta te Petar Carić, Andrija Delfina za članove odbora. Članovi nadzornog odbora bili su: dr. Lujo Miletić, Niko Marušić i prof. Alma Uzmiana.

Klub je uskoro postao članom Veslačkog saveza Hrvatske i zatim poslao prvi popis veslača koji se trebaju registrirati. Bili su to: Mladen Petričić, Mario Baranović, Ante Čolak, Mirko Dundov, Dalibor Dvornik, Ante Ivić, Miroslav Ivanov, Dinko Lukin, Ugo Marušić, Frano Maroević, Umberto Milutin, Joško Perić, Viktor Ricov, Konstantin Simović, Čedo Škorić, Neven Tokić, Stevan Tomašević i Dinko Vladović.

Godine 1949. održana je i prva godišnja skupština. U podnesenom izvještaju istaknuti su svi poslovi koji su izvršeni od osnivačke skupštine. U novi upravni odbor izabrani su: Jakov Gracin, predsjednik, Stanko Jelenković, Ante Kitarević, Čedo Škorić, Ante Ivić, Marko Šupuk, Ante Deković, Miroslav Ivanov, Joško Perić, Dinko Vladović, Ugo Marušić, Ivan Hunek i Fanita Petričić. Nadzorni odbor sačinjavali su dr. Lujo Miletić, Petar Carić i Andrija Delfin.

 


Prvi seniori nakon rata Đani Grdović, Dinko Vladović, Čedo Škorić, Berto Grdović, Joško Perić, Mile Šimunov, Bruno Aras, Ante Ivić i korm. Dalibor Dvornik, Zadar 1949.

Borba za čamce

U godini 1950. trebalo je, napokon, nastupiti na jednoj od veslačkih regata jer je bilo veslača koji su se u prethodnoj godini vrlo dobro uvježbali i držali da su sposobni ući u prve okršaje. Upravni odbor kluba na temelju takvog raspoloženja među veslačima odlučio je da se, za prvi put, odmjere snage u dvoboju sa veslačima novacima i veslačima pomlatka Veslačkog kluba Krka iz Šibenika. Oba kluba su se suglasila i regata je održana 28. svibnja u prijepodnevnim satima sa startom ispred Puntamike, a ciljem pred Đigom, dakle na staroj stazi koja se desetljećima koristila za veslačka natjecanja. Zadrani su bili bolji u svim disciplinama. Tri su puta dolazili prvi i u toj prilici dokazali da su, iako ih rat i strašno bombardiranje grada omeli u kontinuitetu rada, da mogu veslati i na jačim regata u zemlji.

Ta regata dala je povoda upravnom odboru kluba da nastavi ranije započetu akciju kako bi se dobio na upotrebu pravi regatni čamac, a Veslački savez Hrvatske donio je odluku kojom se Veslačkom klubu Zadar dodijeljuje osmerac marke Carlesi, kojeg je dotad rabio VK Krka - Šibenik. Šibenčani se nisu u složili s tom odlukom i nakon raznih pritisaka i prijetnji suspenzijom nisu dostavili osmerac.

U "Jadranu" počinje rad u sekcijama

22. travnja 1950. održana je skupština na kojoj je donesena odluka o tome da klub ubuduće nosi ime Jadran. Klub je u ovoj godini prvi puta sudjelovao na prvenstvu Hrvatske u Puli. Jadran je nastupio s dvije posade u kategoriji novaka i to u četvorki i osmerki joli, koje su obadvije stigle druge. Veslači koji su prvi puta nastupili na prvenstvu Hrvatske bili su, u osmerki: Ivo Končurat, Dinko Vladović, Čedo Škorić, Berto Grdović, Đani Grdović, Mile Šimunov, Bruno Aras, i Ante Ivić, a četvorki Ivo Končurat, Mile Šimunov, Bruno Aras i Ante Ivić. Kormilar za obje posade je bio Dalibor Dvornik. Uz već dokazane veslače koji su zaslugom trenera Ante Ivića lijepo napredovali bilo je i veslačica. Prve veslačice bile su Rajka Škarica, Ester Dominis, Jelena Karin, Ana Miloš i Alma Uzmiani.

Problemi u "Jadranu"

Izlazak veslača na vodu, Zadar 1952.Uprava je već na početku godine 1951. nastojala završiti slučaj dodjele osmerca. Pristala je da umjesto osmerca Krke primi skoro dotrajali, glatki četverac, star preko 20 godina, a pri koncu godine dodijeljen im je, uz naplatu, još jedan klinker - četverac s kormilarom.
Te godine klub je nastupio na regatama u Rijeci, za Kup sjevernog Jadrana i na prvenstvu Hrvatske u Splitu, a na prvenstvu Jugoslavije na Bledu nije se nastupilo jer nije bilo raspisano natjecanje u čamcima preklopne gradnje(yole de mer), a uprava kluba je pod prioritete stavila nabavku glatkog čamca za svoje veslače.

Na otvaranju veslačke sezone 1952. vidjelo se da klub ne raspolaže s dovoljno plovnih jedinica, jer veslača koji znaju veslati i onih koji tek uče osnove veslanja, iz dana u dan ima sve više. Stoga je upravni odbor poduzeo korake da se u Zagrebu naruči jedan klinker četverac, koji je nedugo nakon izvršene narudžbe stigao u Zadar. Na kraju godine klub je rasplolagao s pet čamaca: osmerkom(yole de mer), četvorkom(yole de mer), jednim starim glatkim četvercem(outrigger) i s dva klinker četverca preklopne gradnje.

Izlazak veslača na vodu, Zadar 1952.

Krasna regata u Zadru

Seniorski osmerci u utrci na prvenstvu Hrvatske : Mornar, Jadran(Zadar) u vodstvu i Jadran(Rijeka) u Zadru 1952.Zadarski veslači su u ovoj godini nastupili najprije u čamcima yole de mer na prvenstvu NR Hrvatske, koje je održano u Zadru 15. lipnja. Şudjelovala su 24 zadarska veslača i veslačice. Zadarske su veslačice nastupile prvi put, vrlo uspješno. Organizacija regate bila je na visini. Jedan novitet koji je prvi put upotrebljen u veslačkom sportu bio je taj što se tok utrka prenosio radio stanicom i odmah, preko zvučnika, građanstvu. Veslači zadarskog Jadrana pokazali su i ovaj put da su najbolji u veslačkoj disciplini i na taj način osvojili prijelazni pehar VSH.

U ukupnom momčadskom poretku prvo je mjesto pripalo Jadranu, drugo Mornaru iz Splita, a treće mjesto osvojio je Ošjak iz Vele Luke.


Seniorski osmerci u utrci na prvenstvu Hrvatske : Mornar, Jadran(Zadar) u vodstvu i Jadran(Rijeka) u Zadru 1952.


Uspon zadarskog veslanja

Može se kazati da je godina 1953. bila godina uspona zadarskog veslanja. U toj godini klub je dobio svog prvog sponzora, Građevno poduzeće Jadran koje je preuzelo patronat nad klubom. Veslačka sezona započela je 22. ožujka uobičajenom svečanošću u krugu kluba, a prvi nastup uslijedio je u Splitu 28. lipnja. Ovaj nastup uslijedio je nakon višemjesečnih priprema zadarskih veslača u čamcima yole de mer. To je bio prvi nastup u glatkim čamcima. Nastupili su u utrkama osmeraca za podmladak u kojem su osvojili drugo mjesto iza posada Mornara i ispred posade Gusara, te u utrci četveraca za podmladak gdje su stigli treći iza posada Krke i Ošjaka.

Nedo Perinčić, Josip Ivoš, Enrik Bulić, Josip Pikunić, Leo Musap, Albert Grdović, Zvonko Končurat, Rade Radulić i korm. Željko Motušić, prvaci NR Hrvatske u yoli de mer, Zadar 1953.Mjesec dana nakon prvenstva Dalmacije održano je 25. i 26. srpnja u Šibeniku prvenstvo Jugoslavije. Najuzbudljivije je bilo u utrci osmeraca podmlatka gdje je bilo prijavljeno osam posada, a zadarski veslači osvajaju drugo mjesto iza veslača Gusara u uzbudljivoj utrci.
Zadarske veslačice bile su jedine predstavnice iz Dalmacije. U utrci četveraca zauzele su peto mjesto nakon što im je u utrci ispalo pomično sjedalo.

Treći susret zadarskih veslača u ovoj godini održan je u Zadru 16. kolovoza u okviru Veslačkog prvenstva NR Hrvatske u čamcima yole de mer na kojem su Zadrani u osmercu pobijedili za skoro čitavu dužinu čamca posadu splitskog Mornara, koji je te godine bio prvak države i imao do tada pet pobjeda u pet nastupa. Ovoj veslačkoj manifestaciji prisustvovalo je preko 1500 gledatelja.

Ove godine veslače je trenirao Ante Ivić, no zbog velikih obveza u privatnom životu, trener Ivić je upozoravao upravni odbor da je potrebno angažirati jednog trenera koji će uz odgovarajuću naknadu stalno raditi sa veslačima.

Nedo Perinčić, Josip Ivoš, Enrik Bulić, Josip Pikunić, Leo Musap, Albert Grdović, Zvonko Končurat, Rade Radulić i korm. Željko Motušić, prvaci NR Hrvatske u yoli de mer, Zadar 1953.

"Jadranu" stiže pomoć

1954. godine zahvaljujući Građevnom poduzeću Jadran nabavljen je novi glatki osmerac koji je kupljen u Livornu(Italija), a dobio je ime Građevinar, koje je kasnije promijenjeno u Zadar. Te godine izabran je i novi upravni odbor koji su sačinjavali Jakov Gracin, Čedo Škorić, Miliovoj Rendić, Čedo Dobrić, Ivan Hunek, Miroslav Ivanov, Ester Dominis, Marko Šukuk, Duško Polovina i dva člana Građevnog poduzeće Jadran.

Po jednom ustaljenom običaju sezona je otvorena 28. ožujka u dvorištu kluba. Svečanost je počela odigravanjem odbojkaške utakmice između samih veslača, a zatim i prigodnim govorom predsjednika kluba Jakova Gracina, nakon čega su oko podne svi čamci isplovili u vožnju oko grada.

Dobro veslanje na regati u Splitu

Prvi nastup zadarski veslači imali su u Splitu gdje su osvojili prvo mjesto u utrci osmeraca podmlatka u kojoj su pobijedili ispred Mornara, Gusara i Krke. U osmercu su veslali: Rade Radulić, Nedo Perinčić, Albert Grdović, Vlado Dobrović, Srećko Pedišić, Pavle Marušić, Vice Kačan, Ante Lovrović i kormilar Željko Motušić.

20. lipnja 1954. u Zadru je održano prvenstvo NR Hrvatske u čamcima yole de mer koje se održalo na stazi od Puntamike do Đige. Nastupilo je 150 veslača i veslačica. Zadrani su ponovno pobijedili u osmercu podmlatka i osvojili drugo mjesto u ukupnom poretku iza Mornara.

Borbenost "Jadrana" u Mariboru

Osmerac juniora, prvak države 1954. u Mariboru: Grdović, Marušić, kormilar Motušić, Dobrović, Pinjatela, Radulić, Perinčić, Pedišić i Kačan1954. godine u Mariboru je održano prvenstvo Jugoslavije. Veslači Jadrana osvojili su prvo mjesto u osmercu pomladka koji su veslali Vice Kačan, Ivica Pinjatela, Pavle Marušić, Srećko Pedišić, Vladimir Dobrović, Albert Grdović, Nedo Perinčić, Rade Radulić i kormilar Kačan.


Zadarski veslači na prvenstvu FNRJ u Mariboru još su osvojili jedno drugo, četvrto i peto mjesto. Nastupili su u kategoriji veslača za juniore i pomladak.

Veslač kategorije pomladka odnosi se na današnjeg veslača juniora. Međutim, ondašnji naziv za veslača juniora odnosi se na današnjeg veslača mlađeg juniora.

 


Osmerac juniora, prvak države 1954. u Mariboru: Grdović, Marušić, kormilar Motušić, Dobrović, Pinjatela, Radulić, Perinčić, Pedišić i Kačan


Početak intenzivnijeg rada

U godinu 1955. ušlo se s lijepim nadama. Preko 50 veslača pomladka, starijeg pomladka, juniora i veslačica pripremalo se za ovogodišnje nastupe. Nakon višegodišnjeg rada, zbog zauzetosti na poslu i u obitelji, ove godine prestao je trenirati veslače Ante Ivić kome pripada isključiva zasluga što se veslanje u našem gradu tako brzo obnovilo. Naslijedio ga je Milivoj Boranić, profesor gimnastike u zadarskoj gimnaziji.

Seniorski osmerac veslačica pri izlasku na vodu 1955. u Zadru.Prvi put te 1955. godine Zadrani su nastupili u Dubrovniku na prvenstvu Hrvatske gdje su osvojili drugo mjesto u konkurenciji osmeraca pomladka iza veslača splitskog Mornara i zagrebačke Mladosti i utrci osmeraca za veslačice seniorke gdje su Zadranke uvjerljivo pobijedile prošlogodišnjeg prvaka FNRJ, veslačice iz Osijeka. Mjesec dana kasnije na prvenstvu Jugoslavije za žene na Bledu, Zadranke su opet pobijedile. Tu pobjedu su ostvarile veslačice Eda Sakara, Blaženka, Blaslov, Gordana Buterin, Đana Vlaić, Biserka Sutlović, Dinka Šarin, Biserka Borković i Anita Sakara s kormilarkom Vesnom Paro. Na Bledu je još nastupio i osmerac pomladka koji je osvojio drugo mjesto iza Mornara sa zaostakom od dvije desetinke sekunde.

Još je te godine bilo preostalo prvenstvo Jugoslavije u Splitu u svim muškim disciplinama koje je održano 6. i 7. kolovoza. Zadarski veslači nastupili su u osmercu i četvercu s kormilarom za pomladak te su se oba uspjeli kvalificirati u finale. Četverac je zauzeo peto mjesto, a osmerac drugo, opet nakon velike borbe sa veslačima splitskog Mornara, a ispred Crvene Zvezde, Gusara i Mladosti. U osmercu su veslali Vice Kačan, Ivo Škifić, Pavle Marušić, Zlatan Miodrag, Mario Perović, Srećko Pedišić, Vlado Dobrović i Ivica Pinjatela s kormilarom Željkom Motušićem.

Seniorski osmerac veslačica pri izlasku na vodu 1955. u Zadru.

Od značajnijih događaja u ovoj godini treba spomenuti VII. Redovitu godišnju skupštinu, koja je održana 17. prosinca. Na skupštini je izričito naglašeno da budući napredak kluba treba biti zasnovan na radu komisija. Stoga je osnovano više komisija: za održavanje i nabavku plovnog parka, komisija za održavanje doma, komisija za stručni rad i komisija za financije. Izabran je i novi upravnbi odbor u sastavu: Jakov Gracin, Frane Bonačić, Mate Dragičević, Čedo Škorić, Ivan Hunek, Krsto Šare, Milivoj Rendić, Jelka Bonačić i predstavnik Građevnog poduzeća Jadran.

1956. godine upravni odbor poduzeo je korake da se poveća plovni park, a jedina mogućnost bila je da se od Veslačkog saveza Hrvatske dobije određena količina rezane cedrovine za izradu glatkog čamca, na kraju je klub dobio cedrovinu za izradu samo jednog četverca.
Prvi nastup 1956. bio je u Splitu,  a nakon toga trebalo se održati veslačko prvenstvo NR Hrvatske u Zadru u čamcima yole de mer ali je zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta regata održana po skraćenom programu u uvućenom dijelu gradske luke. U dogovoru sa ostalim klubovima nastupilo se samo na brzinskoj regati na 500m u šest disciplina.

"Jadran" u Vukovaru

Ovogodišnje prvenstvo NR Hrvatske  i savezno prvenstvo za veslače pomladka i prvog razreda održano je u Vukovaru. Veslači Jadrana nastupili su u četiri osmerca. Zakazao je samo osmerac pomladka koji je nakon ponovljene utrke zauzeo četvrto mjesto, osmerac prvog razreda stigao je na cilj drugi iza osmerca Istre iz Pule. Osmerac veslačica zauzeo je prvo mjesto ispred posada Zagreba i Vukovara, a osmerac veslača u utrci saveznog razreda osvojio je treće mjesto iza Krke, koja je tada bila dominantna i Mornara.

Prvenstvo na Bledu

Na prvenstvu  Jugoslavije 1956. godine održanom na Bledu veslači Jadrana nastupili su u dvije discipline: osmercu za veslačice i veslače. Veslačice koje su veslale u sastavu Gordana Škorić, Đana Vlajić, Eleonora Jurinić, Helena Morović, Venka Šarin, Dinka Šarin, Biserka Borković, Biserka Sutlović i kormilarka Anđelka Colić stigle su na cilj druge, a veslači osmerca seniora su  ciljali  na treće mjesto i to uspjeli ostvariti  i na cilj stići iza Krke i Mornara, a ispred Gusara i Istre. U osmercu su nastupili Ante Lovrinović, Nedjeljko Rosan, Josip Gregov, Zlatan Miodrag, Albert Grdović, Srećko Pedišić, Vladimir Dobrović i Ivica Pinjatela s kormilarom Željkom Motušićem.

U veljači 1957. izabran je novi upravni odbor, a otkako je obnovljen rad kluba 1949. do ove skupštine za predsjednika je bio izabiran Jakov Gracin koji je u tom svojstvu neumorno radio da klub iz godine u godinu stalno napreduje.

Prva regata te godine održana je u Splitu u uvali Špinut. Na ovom natjecanju prijelaznu nagradu za osvojeno prvo mjesto dobio je Veslački klub Jadran. Prvo mjesto osvojio je četverac s kormilarom u sastavu Gojko Matulina, Ivo Škifić, Srećko Pedišić, Ivica Pinjatela i kormilar Slobodan Rendić.

U Puli žilava borba

Mjesec dana nakon toga nastupa na splitskoj regati održano je u Puli prvenstvo NR Hrvatske u svim disciplinama na kojem su Zadrani nastupili sa 12 veslača raspoređenih u pet disciplina. U disciplini četverca sa kormilarom prvog razreda, odnosno seniora zadarski četverac ipak nije uspio ponoviti uspjeh sa regate u Splitu te je na kraju završio treći iza Gusara i Mladosti nakon što je prva utrka poništena.
U Puli su održani i ispiti za veslačke suce, koje su uspješno položili Frane Bonačić, Milivoj Boranić i Čedo Škorić.

Nakon nastupa u Puli nastupilo se i na prvenstvu Jugoslavije u Beogradu i na  regati u Zadru.

50. obljetnica "Jadrana"

Trka juniorskih osmeraca u Zadarskom kanalu 1958.U godini 1958. članovi upravnog odbora bili su Jakov Gracin, Ante Peranić, Frano Bonačić, ing. Josip Despot, Čedo Škorić, Milivoj Rendić, Ivan Hunek, Pavle Polak, Miroslav Ivanov i Ante Lovrović. U želji da se obilježi 50. obljetnica osnutka kluba upravni je odbor uputio molbu  Veslačkom savezu Jugoslavije da se u Zadru održi veslačko prvenstvo FNRJ za omladince i omladinke što je i prihvaćeno.

Prvi nastup te godine trebao je uslijediti u Šibeniku ali je odgođen zbog lošeg vremena. Sedam dana nakon neodržane regate u Šibeniku zadarski četverac sa kormilarom za seniore otputovao je u Torino(Italija), gdje se 21. i 22. lipnja održala međunarodna regata. Bio je to prvi nastup zadarskih veslača u inozemstvu koji je uslijedio na poziv organizatora. Domaćin je posudio čamac za nastup zadarskih veslača. U Torinu su nastupili Ivo Škifić, Ivan Antišin, Nedjeljko Rosan, Ivan Kačan i kormilar Davor Motušić, a s njima su  putovali i Ivan Hunek kao predstavnik kluba i Milivoj Boranić kao trener.

Trka juniorskih osmeraca u Zadarskom kanalu 1958.


Koncem lipnja održano je u Veloj Luci veslačko prvenstvo Hrvatske na kojoj je Jadran nastupio u samoj jednoj disciplini – osmercu pomladka koji je diskvalificiran nakon sudara sa veslima veslača splitskog Gusara.

Za predstojeće prvenstvo u Zadru Jadranaši su se uvježbavali samo u osmercu zbog velikog broja neispravnih čamaca koji nisu dopuštali dobre uvjete za trening te su na kraju zauzeli četvrto mjesto u konkurenciji sedam osmeraca. U osmercu su veslali: Klaudijo Stipčević, Davor Matanović, Slobodan Rendić, Ivica Mahnić, Ante Baković, Slavko Dobrović, Viktor Sakara, Zdravko Žuvanić i kormilar Davor Motušić.

Velike poteškoće u "Jadranu"

1959. bila je godina kada se uprava kluba borila sa velikim poteškoćama, pa je stoga rad pomalo zamro. Sastanci uprave kluba vrlo se rijetko održavaju. Na rad uprave kluba negativno je djelovala bolest tajnika Čede Škorića, koji se duže vrijeme liječio izvan Zadra.

S veslačima se radilo, ali ne tako intenzivno kao ranije. U toj godini bilježi se samo jedan nastup zadarskih veslača, i to na Plitvičkim jezerima na jezeru Kozjak  4. i 5. srpnja, kada je održano veslačko prvenstvo NR Hrvatske. Prijavljen je nastup četverca s kormilarom za pomladak i stariji pomladak. Međutim, nastupila je samo posada pomladka.- Kratka povijest veslanja u Zadru prije osnutka VK "Jadran" (1885 - 1910.)

- Veslački klub "Jadran"

 

- Veslački dom u Zadru

- Predsjednici i uprave Veslačkog kluba "Jadran" 1908. - 2020.

- Najveći sportski uspjesi i sudjelovanja na većim natjecanjima

- Popis veslača - osvajača medalja i sudionika na većim natjecanjima

- Popis trenera ''Jadrana'' od 1908. do 2020.

- Galerija slika kroz povijest ''Jadrana''

- Video arhiva utrka u kojima su sudjelovali veslači ''Jadrana''

- Povodom 100 obljetnice utemeljenja Veslačkog kluba Jadran Zadar