> Novosti iz veslanja

> Veslački klub Jadran

> Organizacija regata

> Obavijesti za članove


POVIJEST

 

Veslački klub "Jadran" - Novi uzlet Jadrana

1980. - 1990.


Na proljetnoj regati – opet slavlje

Prva regata sezone 1980. održana je u Splitu. Veslači Jadrana pobijedili su u ukupnom poretku regate ostvarivši pet pobjeda, i to u tri četverca, samcu i osmercu. Pobjedu u samcu seniora ostvario je Branko Grdović.

Nakon uspjeha u Splitu, zadarski veslači nastupaju u Beogradu, na regati koja je bila ujedno i kriterijska za izbor juniorske reprezentacije za nastup na regati na Bledu. Zadrani su pobijedili u disciplini osmerca  i četverca sa kormilarom za juniore, te stigli drugi u dvojcu bez kormilara i treći u četvercu bez kormilara, a nakon regate savezni kapetan je odredio čak 16 veslača Jadrana za nastup na Bledu.

7. lipnja na Bledu je održana 27. međunarodna regata na kojoj su Zadrani nastupili u klupskim sastavima. Nakon te regate savezni kapetan odredio je šestoricu Zadrana  za nastup na Svjetskom prvenstvu juniora koje će biti održano u kolovozu u Belgiji.

Zadarska regata 1981.5. i.6. srpnja održano je na nemirnoj Dravi kod  Osijeka prvenstvo Hrvatske za sve kategorije, a Zadrani su osvojili pet prvih, jedno treće i jedno četvrto mjesto. Kod juniora su pobijedili četverac sa kormilarom(Maričić, Bjelanović, Kotlar, Župan i kormilar Zečević), četverac bez kormilara koji su veslali isti veslači i dvojac bez kormilara Jončić, Jurin koji je apsolutno gospodario stazom i drugoplasiranu ekipu Mladosti ostavio za 11 sekundi.

Od 13. do 17. kolovoza 1980. u belgijskom gradu Hazewinkelu održalo se Svjetsko prvenstvo juniora. U dvojcu bez kormilara nastupili su Ivan Jončić i Lolo Jurin i u finalnoj utrci osvojili vrlo dobro četvrto mjesto dok je druga posada u četvercu sa kormilarom sastavljena od Maričića, Bjelanovića, Kotlara, Župana sa kormilarom Žečevićem natjecanje završila na jedanaestom mjestu.

 

Zadarska regata 1981.

Veslačka sezona 1981. ponovno je započela u Splitu, a zadarski veslači opet su bili najbolji, pobijedili su  u utrci juniorskih osmeraca, dvojcima bez kormilara juniora  i četvercu sa kormilarom juniora.

Zadrani slave u Zatonu

Drugi nastup bio je u Zatonu kod Šibenika gdje su nastupili u devet disciplina i sedam puta pobijedili i ostvarili ukupnu pobjedu na regati. Početkom travnja održana je i veslačka regata u Zadru, na kojoj su zadarski veslači ponovno osvojili najviše prvih mjesta. Osobito se istakao mladi i talentirani skul veslač Nevio Valčić koji je pobijedio u dvije discipline, samcu i dvojcu na pariće sa Ivicom Kačanom.

Uspjesi, uspjesi...

Žorž i Bjelanović s kormilarom Zečevićem i trenerom Bajlom, Split 1981.Sudjelovanje Zadrana na Prvomajskoj regati na Bledu bilo je i ovaj puta vrlo uspješno. Vrlo dobro veslanje prikazali su Slavko Bjelanović i Josip Žorž sa kormilarom Svetkom Milinom koji su u disciplini dvojaca sa kormilarom za juniore bili za čak dest sekundi bolji od prošlogodišnjih prvaka Jugoslavije i reprezentativaca. Također se istakao i Nevio Valčić koji je pobijedio u samcu za mlađe juniore i juniore u konkurenciji 42. čamca. Pobjede su još ostvarili osmerac juniora Travaš, Smoljan, Maričić, Ramov, Marušić, Pavlaković, Bjelanović, Žorž i kormilar Zečević i četverac sa kormilarom mlađih juniora.
Nakon regate u juniorsku reprezentaciju pozvan je dvojac sa kormilarom Žorž - Bjelanović.

Nakon Bleda nastupilo se na međunarodnoj regati u Brnu gdje je dvojac sa kormilarom Žorž – Bjelanović osvojio drugo mjesto, osmerac treće, te samac Valčić također treće.



Joško Žorž i Slavko Bjelanović s kormilarom Sinišom Zečevićem i trenerom Bajlom, Split 1981.


27. lipnja 1981. održano je u Medulinu prvenstvo Hrvatske. Vremenski uvjeti bili su loši, prvog dana jugo, a drugoga dana kiša sa istočnim vjetrom. Jadran je osvojio prvo mjesto u disciplini samca juniora koji je veslao Nevio Valčić, a drugo u dvojcu na pariće juniora koji su veslali Ligutić i Kanjer.

16. i 17. lipnja u Beogradu je održano prvenstvo Jugoslavije. Zadrani su branili naslov prvaka u osmercu za juniore, ali ga nisu uspjeli obraniti te su zauzeli treće mjesto. U samcu je prvo mjesto osvojio Nevio Valčić.

Nevio Valčić opet briljira

Nevio Valčić, juniorski prvak Jugoslavije i prvak Balkana 1981., 1982. i 1983., deveti 1981., šesti 1982. i četvrti 1983. na juniorskom prvenstvu Svijeta12. rujna 1981. Zadrani su nastupili na regati u Villachu gdje su osvojili prvo mjesto u osmercu mlađih juniora, četvercu sa kormilarom mlađih juniora, dvojcu sa kormilarom juniora i u samcu juniora koji je veslao Nevio Valčić

Prvenstvo Balkana te godine održano je u Splitu, a od zadarskih veslača nastupili su Nevio Valčić u samcu i Joško Žorž, Slavko Bjelanović i kormilar Zečević  u dvojcu sa kormilarom za juniore. Nevio Valčić suvereno je pobijedio sa četiri dužine čamca prednosti, a utrka dvojaca sa kormilarom bila je osobito zanimljiva jer su se u toj utrci našle posade koje su bile finalisti ovogodišnjeg prvenstva Svijeta za juniore. Posada Žorž – Bjelanović u toj utrci zauzela je odlično drugo mjesto.




Nevio Valčić, juniorski prvak Jugoslavije i prvak Balkana 1981., 1982. i 1983., deveti 1981., šesti 1982. i četvrti 1983. na juniorskom prvenstvu Svijeta


30. listopada 1981. veslači ''Jadrana'' napokon su, nakon dvije godine izgradnje, uselili u novi Veslački dom koji su čekali više od deset godina nakon rušenja staroga doma 1969. godine.

Bio je to veliki korak naprijed jer su veslači dobili uvjete koje su oni svojim radom i rezultatima zaslužili.

 

 

 

Novoizgrađeni Veslački dom nakon useljenja 31.10.1981.

Vrlo uspjela regata

Godina 1982. započela je regatom u Zatonu kod Šibenika, veslači Jadrana nastupili su u sedam disciplina i osvojili šest prvih i jedno treće mjesto
Zadarska regata održana je 11. travnja 1982. na regatnoj stazi od plivališta PK Jedinstvo do gata na Novoj rivi, a regati je nazočilo oko 4000 gledatelja. Jadran je ostvario devet pobjeda i ukupno prvo mjesto na regati.

Na Bledu – Zadrani izvrsno pripremljeni

Prvosvibanjska regata održana je na Bledu, a prvog dana natjecanja Zadrani su nastupili u pet disciplina i četiri puta stizali prvi. Pobjedu su slavili u osmercu, četvercu sa kormilarom, dvojcu na pariće te u četvercu sa kormilarom za mlađe juniore, a četverac na pariće stigao je drugi. 

Početkom srpnja 1982. u Vukovaru, na Dunavu, održano je prvenstvo Hrvatske  na kojem su veslači Jadrana osvojili tri prva i tri druga mjesta. Iako ne naviknuti na veslanje po rijeci snašli su se vrlo dobro. Pobjede su ostvarili samac juniora(Nevio Valčić), dvojac na pariće mlađih  juniora(Ligutić, Kanjer), četverac sa kormilarom mlađih juniora(Grozdanić, Pinjatela, Mahnić, Čače, korm. Zečević).

Ove godine prvenstvo Jugoslavije za juniore održano je na  novoj veslačkoj stazi Jarun u Zagrebu. Jadran je osvojio prvo mjesto u samcu juniora koji je veslao Nevio Valčić i osmercu juniora kojeg su veslali Čizmin, Bašić, Jadrijev, Troskot, Pavlaković, Marušić, Žorž i kormilar  Zečević.
Seniorsko prvenstvo Jugoslavije održano je početkom kolovoza na Plivskom  jezeru kod Jajca. Nastupio je samo Ivica Kačan u samcu za lake seniore i osvojio drugo mjesto.

Samo Nevio Valčić u finalu

U kolovozu 1982. održano je Svjetsko prvenstvo za juniore  na jezeru Piediluco kod grada Ternija u Italiji. Od svih jugoslavenskih posada jedino je Nevio Valčić uspio ući u finale u kojem je zauzeo šesto mjesto.
U rujnu je održano prvenstvo Balkana na kojem je nastupilo pet Zadrana: Nevio Valčić u samcu i Ivica Kačan, Zvonko Marušić, Stanislav Pavlaković, Saša Bašić i kormilar Siniša Zečević u četvercu sa kormilarom. Nevio Valčić je još jednom potvrdio svoju vrijednost i obranio naslov prvaka osvojen prošle godine u Splitu, dok je četverac bio peti.

Slijedeću veslačku sezonu 1983. veslači Jadrana  počeli su vrlo uspješno na regati u Splitu gdje su osvojili šest prvih i tri druga  mjesta. Nakon regate u Splitu nastupilo se na regati u Zadru na kojoj je Jadran opet pobijedio u ukupnom poretku i osvojio sedam prvih, dva druga i  tri treća mjesta.


Uspjesi na Bledu


Juniorski osmerac, prvak Jugoslavije 1983. u Zatonu kod Šibenika, Čizmin, Bašić, Crnobrnja, Troskot, Čače, Milović, Kukolj, Grozdanić i kormilar B. MilinPrvomajska regata na Bledu donijela je veslačima Jadrana uspjeh, četiri prva i četiri druga mjesta. Pobijedili su: Nevio Valčić u samcu, Čizmin, Bašić, Troskot, Crnobrnja, Čače, Milović, Kukolj, Grozdanić i kormilar B. Milin u osmercu, Ligutić, Radoš u dvojcu na pariće i Fain, Ažić, Hrboka, Kršić, Babačić, Marušić, Segarić, Paleka i kormilar Romano Kovačević u osmercu mlađih juniora.

Na 30. međunarodnoj regati na Bledu mjesec dana kasnije nastupio je Nevio Valčić u samcu i osvojio prvo mjesto, nakon čega je odlučeno da će putovati na Svjetsko prvenstvu juniora u Vichy u Francuskoj.

9. srpnja 1983. održano je prvenstvo Jugoslavije u Zatonu kod Šibenika, na kojem su veslači Jadrana osvojili dva prva mjesta, u samcu i osmercu juniora  i jedno treće  u  dvojcu na pariće juniora. Osmerac su veslali Čizmin, Bašić, Crnobrnja, Troskot, Čače, Milović, Kukolj, Grozdanić i kormilar B. Milin, u samcu je nastupio Nevio Valčić, a dvojac na pariće su veslali Radoš i Ligutić.


Juniorski osmerac, prvak Jugoslavije 1983. u Zatonu kod Šibenika, Čizmin, Bašić, Crnobrnja, Troskot, Čače, Milović, Kukolj, Grozdanić i kormilar B. Milin

Na Svjetskom prvenstvu za juniore u Vichiyu u Francuskoj koje je održano od 4. do 7. kolovoza Nevio Valčić je u samcu osvojio četvrto mjesto nakon što mu čamac nije stigao na vrijeme i što više dana uoči tako važnog nastupa nije trenirao.

Do kraja godine veslači Jadrana nastupili su još u Villachu gdje su pobijedili u osmercu mlađih juniora, četvercu sa kormilarom za juniore, osmercu juniora i samcu juniora.

Godine 1984. Zimske Olimpijske igre održane su u Sarajevu i na putu od drevnog Olimpa do Sarajeva olimpijska baklja prošla je i kroz Zadar. Čast da nosi baklju imao je i trener Jadrana Romano Bajlo, sudionik Olimpijskih igara 1972. u Munchenu.

Natjecanje je ove godine otvoreno regatom u Splitu, a Jadran je pobijedio u devet od deset voženih utrka.

"Jadran" opet prvi

Četverac sa kormilarom juniora, Branko Fain, Jugo Troskot, Nikica Kukolj, Predrag Grozdanić i kormilar Bogdan Milin, 6. mjesto na Svjetskom prvenstvu 1984. u Jönköpingu u Švedskoj.Druga regata sezone bila je Zadarska regata na kojoj je osvojeno devet prvih mjesta i ukupna pobjeda na regati. Veslači Jadrana nastavili su sa uspjesima i na prvosvibanjskoj regati na Bledu. Pobjede su ostvarili u četvercu sa kormilarom za juniore Fain, Troskot, Kukolj, Grozdanić s kormilarom B. Milinom, osmerac za juniore Grozdanić, Marušić, Smolić, Čače, Milović, Troskot, Kukolj, Fain i kormilar B. Milin, četverac sa kormilarom mlađih juniora Hrboka, Kršić, Segarić, Paleka i Paunović te u samcu mlađih juniora Svetko Milin.

Na međunarodnoj regati u Brnu održanoj 1. i 2. lipnja,  prvo mjesto je osvojio je četverac sa kormilarom juniora Grozdanić, Kukolj, Troskot, Fain i kormilar B. Milin,  skifist Svetko Milin u kategoriji mlađih juniora, osmerac juniora Grozdanić, Kukolj, Troskot, Fain, Milović, Čače, Marušić, Smolić i kormilar B. Milin, dok su dvojac bez kormilara Kršić i Hrboka bili drugi, a četverac sa kormilarom mlađih juniora Segarić, Paleka, Kačan, J. Matulina i Paunović treći.

Četverac sa kormilarom juniora, Branko Fain, Jugo Troskot, Nikica Kukolj, Predrag Grozdanić i kormilar Bogdan Milin, 6. mjesto na Svjetskom prvenstvu 1984. u Jankopingu u Švedskoj.

Prije Svjetskog juniorskog prvensva u Švedskoj održana su prvenstva Hrvatske i Jugoslavije. Na prvenstvu Hrvatske u Veloj Luci Jadran je osvojio četiri prva mjesta: četverac sa kormilarom za juniore(Fain, Troskot, Kukolj, Grozdanić, kormilar B. Milin), osmerac koji su uz navedenu četvoricu činili još Čače, Milović, Marušić i Smolić, zatim u samcu juniora Svetko Milin i dvojcu na pariće za juniore Radoš i Ligutić. Drugo mjesto osvojili su četverac sa kormilarom, dvojac na pariće i samac za mlađe juniore.

Prvenstvo Jugoslavije održano je u Beogradu od 28. lipnja do 1. srpnja, a Jadran je osvojio dvije zlatne, dvije srebrne i jednu brončanu medalju. Veliki uspjeh postigli su veslači osmerca juniora koji su uz pobjedu u svom uzrastu stigli treći u konkurenciji seniorskih osmeraca. Osmerac su veslali Branko Fain, Nikica Kukolj, Jugo Troskot, Predrag Grozdanić, Eduard Čače, Miren Milović, Pero Marušić, Marko Smolić i kormilar Bogdan Milin. Prvi je  još bio četverac sa kormilarom juniora, a drugo mjesto su osvojili Stipe Ligutić i Rino Radoš u dvojcu na pariće te Svetko Milin u samcu za juniore.


Četverac sa kormilarom juniora, Branko Fain, Jugo Troskot, Nikica Kukolj, Predrag Grozdanić i kormilar Bogdan Milin, 6. mjesto na Svjetskom prvenstvu 1984. u Jönköpingu u Švedskoj.


Osmerac juniora, prvak Jugoslavije 1984. u Beogradu: Branko Fain, Nikica Kukolj, Jugo Troskot, Predrag Grozdanić, Eduard Čače, Miren Milović, Pero Marušić, Marko Smolić i kormilar Bogdan Milin sa trenerom Romanom Bajlom.Na kraju sezone došla su i međunarodna natjecanja. Prvo među njima, Svjetsko juniorsko prvenstvo u Švedskom Jönköpingu. Tamo je nastupio četverac sa kormilarom Jadrana koji je osvojio šesto mjesto u finalu. Četverac su veslali: Branko Fain, Jugo Troskot, Nikica Kukolj, Predrag Grozdanić i kormilar Bogdan Milin.


Poslije Svjetskog prvenstva Jadranaši su još nastupili na regati u Villachu gdje su osvojili sedam prvih mjesta i bili najuspješniji u juniorskoj konkurenciji.

Balkansko prvenstvo te godine održano je u Bukureštu, a tamo je četverac sa kormilarom juniora Jadrana koji je prije toga nastupio na prvenstvu Svijeta osvojio srebrnu medalju.

 

Osmerac juniora, prvak Jugoslavije 1984. u Beogradu: Branko Fain, Nikica Kukolj, Jugo Troskot, Predrag Grozdanić, Eduard Čače, Miren Milović, Pero Marušić, Marko Smolić i kormilar Bogdan Milin sa trenerom Romanom Bajlom.

100. godina veslačkog sporta u Zadru

Godina 1985. posebno je obilježena proslavom 100. obljetnice veslačkog sporta u Zadru. 12., 13. i  14. travnja priređena je velika proslava. Održane su svečane sjednice VSJ, VSH i VSD, te posebno kluba slavljenika Jadrana. Predviđena međunarodna regata nije održana zbog jakog juga.

Sezona je počela već 24. veljače daljinskom regatom u Šibeniku, na kojoj je Jadran pobijedio u samcu za mlađe juniore,  u kojem je veslao Dino Žuvanić, dvojcu mlađih juniora (Saša Matijašević, Tomislav Kanjer), u samcu za juniore Svetko Milin, dvojcu bez kormilara za seniore(Žorž, Bjelanović) i četvercu sa kormilarom za seniore(Fain, Kukolj, Troskot, Grozdanić s kormilarom Grubšićem).

Na slijedećoj regati koja se održala u Splitu veslači Jadrana uvjerljivo su pobijedili u ukupnom poretku regate sa ukupno sedam pobjeda.

"Jadran" u Brnu

Svetko Milin, dvostruki juniorski prvak Hrvatske i Jugoslavije u samcu, prvak Jugoslavije za lake seniore 1985.Prvog dana međunarodne regate u Brnu u Čehoslovačkoj Jadranov osmerac juniora osvojio je drugo mjesto, kao i četverac sa kormilarom. Najveći uspjeh ostvario je dvojac bez kormilara Branko Fain i Nikica Kukolj koji je bio prvi.

Prvenstvo Jugoslavije održano je u Jajcu od 18. do 21. srpnja. Zlatne medalje osvojili su juniorski osmerac(Fain, Kukolj, Hrboka, Kršić, Matulina, Jurin, Segarić, Jurjević i kormilar Grubšić) i skifist Svetko Milin u samcu lakih seniora. Srebrna medalja pripala je u samcu juniora Dinu Žuvaniću.

Nakon tog prvenstva formiran je kombinirani osmerac od veslača Jadrana(Fain, Kukolj, Hrboka, Kršić i kormilar Grubšić) i dva veslača Krke iz Šibenika i dva veslača Jadrana iz Rijeke pod vodstvom trenera Bajla. Na Svjetskom prvenstvu juniora u Brandeburgu u Njemačkoj taj je osmerac osvojio sedmo mjesto.

 

Svetko Milin, dvostruki juniorski prvak Hrvatske i Jugoslavije u samcu, prvak Jugoslavije za lake seniore 1985.

Veslačka sezona 1986. započela je opet daljinskom regatom u Šibeniku na kojoj je Jadran pobijedio u ukupnom poretku. Druga  regata sezone održana je u Splitu, a Jadran je opet nadmoćno pobijedio u ukupnom poretku regate sa osvojenih deset prvih mjesta, zatim se još nastupilo u Kopru te na Zadarskoj regati na kojoj je Jadran osvojio 11 pobjeda i prvo mjesto u ukupnom poretku.

Nastavak tradicije nepobjedivosti na Bledu

Pobjednicki osmerac na Bledu 1986. Hrboka, Kašić, Kačan, Bačić, Dundov, Vuksan, Matulina, Jurin i korm. GrubšićNa prvosvibanjskoj regati na Bledu osmerci Jadrana nastavili su tradiciju nepobjedivosti. Bili su prvi kod juniora i mlađih juniora. Prvo mjesto osvojili su još dvojac na pariće juniora, Nevio Valčić u seniorskom samcu, Svetko Milin u juniorskom samcu, a drugo mjesto osvojili su u samcu juniora Dinu Žuvaniću, juniorskom  i mlađe juniorskom četvercu sa kormilarom i juniorskom četvercu bez kormilara.

Na regati u češkim Roudnicama osmerac juniora i mlađih juniora osvojio je treće mjesto. Osmerac su veslali Hrboka, Kršić, Bačić, Vuksan, Dundov, Matulina, Jurin i kormilar Grubšić.

Nakon toga nastupilo se i na međunarodnoj regati na Bledu na kojoj je osmerac juniora bio prvi, a samac juniora Svetko Milin treći.

Prvenstvo Hrvatske održano je u Omišlju na otoku Krku. Sudjelujući u 12 utrka Jadran je osvojio sedam prvih mjesta, jedno drugo i jedno treće mjesto. Pobjede su ostvarili juniorski i seniorski osmerac koji su veslali Hrboka, Kršić, Kačan, Bačić, Vuksan, Dundov, Matulina, Jurin i kormilar Grubšić, zatim dvojac na pariće za juniore i seniore Svetko Milin i Dino Žuvanić, osmerac mlađih juniora Čupić, L. Kolega, Bilić, Klarin, Buterin, Valčić, Sorić, A. Kolega, Bilić i kormilar Marunić, dvojac na pariće mlađih juniora Perinović i Antišin i Gojko Kolega u samcu za veterane.

Pobjednicki osmerac na Bledu 1986. Hrboka, Kašić, Kačan, Bačić, Dundov, Vuksan, Matulina, Jurin i korm. Grubšić

Prvenstvo Jugoslavije održano je u Beogradu 18. do 20. srpnja. Prvaci su postali Svetko Milin u juniorskom samcu, osmerac juniora i mlađih juniora. Drugo mjesto su osvojili dvojac na pariće mlađih juniora Antišin i Perinović, a treće mjesto dvojac na pariće juniora Žuvanić i Ivčić.

Do kraja godine nastupilo se još u Villachu gdje su veslači Jadrana osvojili pet pobjeda i na kupu Jugoslavije u Veloj Luci gdje su prvo mjesto osvojili dvojac na pariće Žuvanić, Kanjer i osmerac mlađih juniora.

Sezona 1987. započela je po tradiciji daljinskom regatom u Šibeniku, a Jadran je pobijedio u samcu seniora(Svetko Milin), samcu juniora(Dino Žuvanić) i juniorskom četvercu bez kormilara.(Serđo Kačan, Velimir, Dundov, Antonio Vuksan, Tihomir Bačić). Sljedeća regata bila je u Splitu na kojoj je nastupilo 12 posada Jadrana i osvojilo osam pobjeda i ukupno prvo mjesto.

Pobjednički četverac na prvosvibanjskoj regati u Zagrebu 1987., Kačan, Bačić, Vuksan, Dundov i kormilar. MaruniNa prvosvibanjskojh regati koja se te godine održavala na Jarunu u Zagrebu, Jadran je nastupio sa 10 posada od kojih samo dvije nisu  ušle u finale. Prva mjesta su osvojili juniorski četverac sa kormilarom(Bačić, Vuksan, Dundov, Kačan i Marunić), osmerac mlađih juniora, Mišlov, Anić, Vještica, Visković, Martinović, Zrilić, Mrkić, Žuvanić i kormilar Varga).

Prvenstvo Hrvatske za godinu 1987. održano je u Vukovaru od 2. do 5. srpnja. Jadran je nastupio sa devet posada i prvi puta nije osvojio niti jedno prvo mjesto. Juniorski osmerac(L. Kolega, Čupić, Žuvanić, Antišin, Bačić, Perinović, Dundov, Kačan i kormilar Marunić) je bio drugi, kao i seniorski samac(S. Milin).

Juniorsko prvenstvo Jugoslavije održano je u Paliću 5. i 6. rujna, a Jadran je osvojio dvije medalje, srebrnu u osmercu juniora(L. Kolega, Čupić, Žuvanić, Antišin, Bačić, Perinović, Dundov, Kačan i kormilar Marunić)  i brončanu u samcu juniora(Dino Žuvanić).

Pobjednički četverac na prvosvibanjskoj regati u Zagrebu 1987., Kačan, Bačić, Vuksan, Dundov i kormilar. Marunić

Svjetsko juniorsko prvenstvo u Koelnu

Dino Žuvanić na Svjetskom juniorskom prvenstvu u Koelnu 1987. sa veslačima Istre iz Pule Bernardom Rovisom, Ticijanom Komparićem te Goranom Polonjijem i osječkog IktusaNajveći uspjeh 1987. godine postigao je Dino Žuvanić. On je veslajući u juniorskom četvercu na pariće reprezentacije na Balkanskim igrama u Plenevu u Bugarskoj osvojio zlatnu medalju, a još je dodao sedmo mjesto u četvercu na pariće na Svjetskom prvenstvu juniora u Koelnu veslajući sa veslačima Istre iz Pule Bernard Rovisom, Ticijanom Komparićem te Goranom Polonjijem i osječkog Iktusa.

Finale kupa Jugoslavije održano je na Jarunu, a Jadran je imao pravo nastupa u osmercu juniora i mlađih juniora koji su oboje pobijedili.

Dino Žuvanić na Svjetskom juniorskom prvenstvu u Koelnu 1987. sa veslačima Istre iz Pule Bernardom Rovisom, Ticijanom Komparićem te Goranom Polonjijem i osječkog Iktusa

 

Sezona 1988. počela je već 30. siječnja daljinskom regatom u Šibeniku gdje je Jadran osvojio ukupno prvo mjesto. Nakon toga slijedila je regata u Splitu gdje je opet Jadran pobijedio u ukupnom poretku regate sa pet pobjeda, tri druga i dva treća mjesta, zatim se nastupilo na Zadarskoj regati.

Prvosvibanjska regata održana je na Bledu 30. travnja i 1. svibnja. Jadran je osvojio prvo mjesto u osmercu juniora kojeg su veslali B. Milin, Buterin, Žuvanić, Mrkić, Čupić, L. Kolega, Perinović, Antišin i kormilara Dario Varga  i u dvojcu bez kormilara juniora Prinović i L. Kolega. Drugo mjesto osvojio je četverac sa kormilarom juniora(Antišin, Čupić, L. Kolega, Perinović i kormilar Šteko) i druga posada dvojca bez kormilara Bilić i A. Kolega.

Dario Varga na Olimpijskim igrama u Seoulu 1988.

Kormilar Dario Varga na Olimpijskim igrama u Seoulu 1988. na polufinalnoj utrci u četvercu s kormilarom. (staza 5)Na međunarodnoj regati na Bledu Jadran je osvojio dva druga i tri treća mjesta, a nakon regate odlučeno je da će kormilar Dario Varga nastupiti na Olimpijskim igrama u Seoulu u Južnoj Koreji kao kormilar posade četverca s kormilarom splitskog Gusara i beogradskog Grafičara. > Video utrke finala A

U Seulu je četverac osvojio šesto mjesto, a Varga je olimpijsko finale opisao ovako: ''Razmišljao sam o napuštanju veslanja kad su me Splićani Zlatko Celent i Sead Marušić pozvali da budem kormilar njima i Beograđanima Vladimiru Banjancu i Lazi Pivaču na Olimpijadi. Tamo smo postigli veliki uspjeh. Bolje nismo ni mogli jer smo imali problema za vrijeme priprema, kada su se u Jajcu veslači otrovali hranom. To nas je zaustavilo u napredovanju i šesto mjesto u Seulu je tog trenutka bio naš najveći domet''


Kormilar Dario Varga na Olimpijskim igrama u Seoulu 1988. na polufinalnoj utrci u četvercu s kormilarom. (staza 5)


Osmerac mlađih juniora Miki Zrilić, Damir Kasap, Darko Barada, Antonio Buča, Branimir Peroš, Tomislav Barjašić, Boško Mišlov, Jurica Medić i kormilar Branimir Šteko prvaci Jugoslavije u Zagrebu 1988.U Omišlju je održano prvenstvo Hrvatske na kojem su prva mjesta osvojili osmerac juniora i četverac s kormilarom juniora, a drugo mjesto Danijel Bajlo u samcu mlađih juniora.

Na prvenstvu Jugoslavije u Zagrebu Jadran je nastupio s pet posada i osvojio tri medalje. Zlatnu je osvojio juniorski osmerac L. Kolega, Čupić, Antišin, Bilić, A. Kolega, Buterin, B. Milin i kormilar Varga, srebrnu Danijel Bajlo u samcu mlađih juniora i osmerac mlađih juniora Zrilić, Kasap, Barada, Buča, Peroš, Barjašić, Mišlov, Medić i kormilar Šteko.

Juniori Marko Perinović i Leopold Kolega sa kormilarom Branimirom Štekom su u osmercu reprezentacije na prvenstvu Svijeta u Milanu osvojili 12. mjesto, a kasnije su ta dva veslača nastupila i na Balkanskom prvenstvu u Istanbulu gdje su osvojili srebrnu medalju u dvojcu bez kormilara.

Još se te godine nastupilo u Villachu gdje su veslači Jadrana osvojili sedam prvih mjesta.

 

 

Osmerac mlađih juniora Miki Zrilić, Damir Kasap, Darko Barada, Antonio Buča, Branimir Peroš, Tomislav Barjašić, Boško Mišlov, Jurica Medić i kormilar Branimir Šteko prvaci Jugoslavije u Zagrebu 1988.


Smjena generacije


Prva regata 1989. godine bila je u Splitu gdje je Jadran ostvario sedam pobjeda, nakon čega se nastupilo na Zadarskoj regati gdje su opet pobijedili u ukupnom poretku regate sa šest pobjeda.

Veslači "Jadrana" na prvenstvu Jugoslavije u Beogradu 1989.Na prvosvibanjskoj regati na Bledu pobjede su ostvarili samac mlađih juniora Danijel Bajlo i četverac sa kormilarom mlađih juniora Darko Barada, Antonio Buča, Branimir Peroš, Tomislav Barjašić i kormilar Robert Mičić.

Veslači Jadrana nisu te 1989. godine ostvarili rezultate kao prethodnih godina, jer je i došlo do smjene naraštaja, ali ipak zadivio je juniorski osmerac, koji je deseti puta za redom postao prvak Jugoslavije na prvenstvu održanom u Beogradu. Osmerac su veslali Domagoj Martinović, Leopold Kolega, Veljko Žuvanić, Boško Mišlov, Damir Kasap, Darko Barada, Antonio Buča, Blaženko Mrkić i kormilar Roko Miletić. Srebrnu medalju osvojili su četverac sa kormilarom juniora Barada, Buča, Peroš, Barjašić i Miletić te Danijel Bajlo u samcu mlađih juniora, a treći je bio osmerac mlađih juniora Ropuš, Rukavina, Režan, Perica, Reljić, Malta, Ukas, Sobin i kormilar Šteko.





Veslači "Jadrana" na prvenstvu Jugoslavije u Beogradu 1989.



Na međunarodnoj regati u Villachu veslači Jadrana ostvarili su četiri pobjede, a Dario Varga je nastupio kao kormilar u četvercu s kormilarom reprezentacije na Svjetskom prvenstvu na Bledu gdje je osvojio deseto mjesto.


- Kratka povijest veslanja u Zadru prije osnutka VK "Jadran" (1885 - 1910.)

- Veslački klub "Jadran"

 

- Veslački dom u Zadru

- Predsjednici i uprave Veslačkog kluba "Jadran" 1908. - 2020.

- Najveći sportski uspjesi i sudjelovanja na većim natjecanjima

- Popis veslača - osvajača medalja i sudionika na većim natjecanjima

- Popis trenera ''Jadrana'' od 1908. do 2020.

- Galerija slika kroz povijest ''Jadrana''

- Video arhiva utrka u kojima su sudjelovali veslači ''Jadrana''

- Povodom 100 obljetnice utemeljenja Veslačkog kluba Jadran Zadar