> Novosti iz veslanja

> Veslački klub Jadran

> Organizacija regata

> Obavijesti za članove


POVIJEST

 

Veslački klub "Jadran" - Godine uspjeha

2000. - 2010.


Brončana medalja na Olimpijskim igrama u Sydneyu 2000.

Branimir Vujević na Olimpijskim igrama u Sidneyu 2000. nakon podjele medalja.Sezona 2000. obilježena je najvećim uspjehom u povijesti kluba kada je veslač Jadrana Branimir Vujević kao štroker osmerca reprezentacije osvojio brončanu medalju na Olimpijskim igrama u Sydneyu u Australiji. Osmerac su još veslali članovi Gusara Igor Boraska, Nikša Skelin, Siniša Skelin, Tihomir Franković, veslači Croatije Krešimir Čuljak i Igor Francetić i veslač Mladosti Tomislav Smoljanović sa kormilarom Silvijom Petriškom iz Croatije. Snimku utrke pogledajte ovdje.

Osmerac je sastavljen za regatu u Piedilucu gdje su pobijedili posadu Italije nakon čega je odlučeno da se isproba na regati Svjetskog kupa u Munchenu gdje je osmerac uspio pobijediti i kasnije olimpijske pobjednike, posadu Velike Britanije.

Ali pošto nisu imali normu za Olimpijske igre morali su je ostvariti na predolimpijskoj regati u Luzernu gdje su ostala mjesta samo za dva osmerca.
U teškoj utrci osmerac je osvojio drugo mjesto iza posade Kanade, a ispred Njemačke i izborio plasman na Olimpijske igre.
U Sydney su putovali i Danijel Bajlo i Marko Dragičević kao zamjene za posadu osmerca.

 

Branimir Vujević na mjestu štrokera osmerca na Olimpijskim igrama u Sydneyu 2000.

Branimir Vujević na mjestu štrokera osmerca na Olimpijskim igrama u Sidneyu 2000. Svjetsko prvenstvo za juniore i seniorske neolimpijske discipline 2000. održano je u Zagrebu, a na njemu su nastupili u posadi četverca sa kormilara seniora Marko Dragičević, Vjekoslav Bobić, Antonio Buča i kormilar Ivan Dukić sa veslačem Jadrana iz Rijeke Marinom Perinićem i osvojili deveto mjesto.
U juniorskoj konkurenciji nastupio je četverac bez kormilara Filip Eškinja, Hrvoje Eškinja, Ivan Marasović i Hrvoje Marić koji je zauzeo 8. mjesto.

Na Svjetskom prvenstvu seniora do 23. godine u Kopenhagenu u Danskoj, nastupio je Petar Milin sa veslačima Mladosti iz Zagreba Ivanom Rebićem, Davorinom Šindlerom i Božom Maletićem u četvercu bez kormilara i osvojio šesto mjesto.

Prvenstvo Hrvatske održano je u Zagrebu, a Jadran je osvojio četiri prva, jedno drugo i dva treća mjesta. Prvo mjesto osvojili su osmerac seniora(Marko Rušev, Antonio Buča, Vjekoslav Bobić, Petar Milin, Danijel Bajlo, Marko Dragičević, Tomislav Petrić, Joško Matulić i kormilar Jurica Batur, četverac sa kormilarom seniora(Marko Rušev, Marko Dragičević, Antonio Buča i kormilar Ivan Dukić, osmerac mlađih juniora(Hrvoje Marić, Ivan Marasović, Hrvoje Eškinja, Filip Eškinja, Damir Petrović, Ivan Knežević, Ivan Božajić, Mario Lukić i kormilar Ivan Dukić i samac mlađih juniora Frane Niseteo.

Srebrna medalja sa Svjetskog prvenstva u Luzernu

Branimir Vujević sa članovima osmerca na podjeli medalja na Svjetskom prvenstvu u LuzernuUspjesi osmerca u kojem je veslao Branimir Vujević nastavljeni su i 2001. godine osvajanjem srebrne medalje na Svjetskom prvenstvu seniora u Luzernu. Prije nastupa na Svjetskom prvenstvu osmerac je nastupio na dvije regate Svjetskog kupa u Sevilli, gdje je uz Branimira Vujevića veslao još jedan veslač Jadrana Petar Milin i osvojio drugo mjesto, i u Munchenu gdje je osmerac nadmoćno pobijedio.

Te godine osmerac je nastupio i na prestižnoj Henley Royal Regatti gdje je osvojio Grand Challenge cup, a uz Branimira Vujevića na toj regati nastupio je i Petar Milin sa veslačem Mladosti Petrom Lovrićem u dvojcu bez kormilara.



Branimir Vujević sa članovima osmerca na podjeli medalja na Svjetskom prvenstvu u Luzernu 2001.

Četvercu sa kormilarom izmakla medalja za 17 stotinki sekunde

Finiš utrke četveraca sa kormilarom na Svjetskom prvenstvu 2001.Veliki uspjeh te godine ostvarili su i članovi četverca sa kormilarom seniora Marko Dragičević, Marko Rušev, Danijel Bajlo, Hrvoje Marić i kormilar Jurica Batur koji su na Svjetskom prvenstvu u Luzernu osvojili četvrto mjesto nakon što su im Britanci u finišu utrke oduzeli brončanu medalju za 17 stotinki sekunde.

Sezonu su počeli pobjedom na regati Croatia open u Zagrebu u četvercu bez kormilara, nakon čega su nastupili na regati Svjetskog kupa u Sevilli gdje su osvojili osmo mjesto, a zatim i na Svjetskom kupu u Munchenu gdje su osvojili sedmo mjesto.

 


Finiš utrke četveraca sa kormilarom na Svjetskom prvenstvu 2001.


Zlatna medalja na Svjetskom juniorskom prvenstvu u Duisburgu

Frane Niseteo(VK Jadran - Zadar) i Ante Kušurin(VK Trešnjevka) u Duisburgu 2001. na SP juniora.Niz uspjeha u sezoni 2001. se nastavio velikim uspjehom Frane Nisetea koji je u dvojcu na pariće zajedno sa veslačem Trešnjevke Antom Kušurinom osvojio zlatnu medalju na Svjetskom juniorskom prvenstvu u Duisburgu u Njemačkoj. Uspjeh je bio tim veći jer je Frane bio prvi veslač do sada koji je osvojio zlatnu medalju kao šesnaestogodišnjak, odnosno mlađi junior.

Oni su uspjeli u velikoj borbi u finišu utrke pobijediti posade Češke i Njemačke te osvojiti zlatnu medalju. Bila je to prva medalja sa Svjetskih juniorskih prvenstava nakon što su posade Jadrana dotad osvajale četiri puta četvrto mjesto u nesretnim fotofinišima.



Frane Niseteo(VK Jadran - Zadar) i Ante Kušurin(VK Trešnjevka) u Duisburgu 2001. na SP juniora.

Ova iznimno uspješna sezona zaključena je osvajanjem pet prvih mjesta na prvenstvu Hrvatske. Zlatne medalje su osvojili osmerac seniora(Branimir Vujević, Hrvoje Eškinja, Filip Eškinja, , Marko Rušev, Petar Milin, Danijel Bajlo, Marko Dragičević, Hrvoje Marić i kormilar Jurica Batur), četverac sa kormilarom seniora(Marko Rušev, Danijel Bajlo, Marko Dragičević, Hrvoje Marić, kormilar Jurica Batur), osmerac juniora(Božo Dunat, Nikola Jerić, Tomislav Jerak, Branko Begović, Ivan Stražina, Marin Begović, Ivan Dukić, Damir Mrkić, korm. Jurica Batur), samac mlađih juniora Frane Niseteo i četverac sa kormilarom mlađih juniora(Božo Dunat, Nikola Jerić, Damir Mrkić, Ivan Stražina
kormilar Jurica Batur).

Pobjeda tri osmerca po treći puta

Prvenstvo Hrvatske 2002., pobjednički osmerci seniora, juniora i mlađih juniora.U godini 2002. od uspjeha vrijedno je spomenuti uspjeh osmerca u kojem su veslali Branimir Vujević, Marko Dragičević, Danijel Bajlo i Hrvoje Marić koji je na Svjetskom prvenstvu u Sevilli osvojio četvrto mjesto u finalu. Oni su veslali sa veslačima Croatije Igorom Francetićem i Krešimirom Čuljkom, Mladosti Tomislavom Smoljanovićem i Gusara Damirom Vučičićem te kormilarom Silvijom Petriškom iz Croatije.

Ovaj osmerac je nastupio i na tri regate Svjetskog kupa na kojima su osvojili dva četvrta mjesta(Munchen, Hazewinkel) i jedno šesto mjesto(Luzern).

Na Svjetskom prvenstvu juniora održanom u Trakaiu u Litvi Frane Niseteo je veslajući u samcu osvojio šesto mjesto u finalu.

Jadran je nastupio i na četiri regate kupa Dalmacije i pobijedio na svim regatama u ukupnom poretku te na kraju osvojio kup Dalmacije.

Prvenstvo Hrvatske 2002., pobjednički osmerci seniora, juniora i mlađih juniora.

Prvenstvo Hrvatske donijelo je još jedan uspjeh, po treći puta, sve tri kategorije osmerca Jadrana osvojila su prvo mjesto, a u juniorskoj konkurenciji čak i dvostruku pobjedu, uspjeh koji dosad nitko nije uspio ponoviti. Osmerac seniora su veslali: Branimir Vujević, Hrvoje Eškinja, Filip Eškinja, Luka Jerić, Petar Milin, Danijel Bajlo, Marko Dragičević, Hrvoje Marić i kormilar Jurica Batur, osmerac juniora veslao je u sastavu: Božo Dunat, Nikola Jerić, Domagoj Bačić, Stipe Čiklić, Bojan Patrijarka, Filip Lerga, Zoran Gambiraža, Ivan Stražina i kormilar Ivan Matešković te osmerac mlađih juniora: Damir Mrkić, Josip Stojčević, Ivan Dukić, Marin Begović, Branko Begović, Mate Čulina, Karlo Martinović, Josip Vidak i kormilar Jurica Batur. Prvo mjesto u samcu juniora osvojio je Frane Niseteo.

Frane Niseteo, peterostruki prvak Hrvatske u samcu, juniorski svjetski prvak u dvojcu na pariće.Frane Niseteo, peterostruki prvak Hrvatske u samcu, juniorski svjetski prvak u dvojcu na pariće.

Brončana medalja juniorskog četverca na Svjetskom prvenstvu u Ateni

Sezonom 2003. dominira uspjeh četverca bez kormilara juniora u sastavu Ivan Dukić, Branko Begović, Marin Begović i Josip Stojčević koji je na Svjetskom prvenstvu održanom na olimpijskoj stazi u Schiniasu u Ateni osvojio brončanu medalju.
Prije tog natjecanja su nastupili i na međunarodnoj regati juniora u Munchenu gdje su uspjeli pobijediti. Na Svjetskom juniorskom prvenstvu u Ateni nastupio je i Frane Niseteo u samcu i osvojio sedmo mjesto.

U sezoni 2003. seniori Branimir Vujević, Hrvoje Marić i Danijel Bajlo su veslali u osmercu rerezentacije na tri regate Svjetskog kupa na kojima su zauzeli drugo mjesto u Munchenu, treće u Milanu i peto u Luzernu.

Hrvoje i Filip Eškinja nastupili su u osmercu na Svjetskom prvenstvu seniora do 23 godine u Beogradu i zauzeli šesto mjesto, a veslači Jadrana ponovno su drugu godinu za redom osvojili kup Dalmacije sa ukupnim pobjedama na svih pet održanih regata.

Četverac bez kormilara juniora: Ivan Dukić, Branko Begović, trener Romano Bajlo, Marin Begović i Josip Stojčević nakon osvajanja prvog mjesta na regati u Munchenu 2003.

Četverac bez kormilara juniora: Ivan Dukić, Branko Begović, trener Romano Bajlo, Marin Begović i Josip Stojčević nakon osvajanja prvog mjesta na regati u Munchenu 2003.Na Svjetskom prvenstvu seniora u Milanu nastupili su Branimir Vujević u osmercu repezentacije i osvojio 10. mjesto i Marko Dragičević, Hrvoje Marić i Danijel Bajlo u četvercu bez kormilara sa Damirom Vučičićem iz Gusara i osvojili 14. mjesto.

Povodom obnove Sveučilišta u Zadru po prvi puta je u Zadru održana međunarodna utrka studenstskih osmeraca Condura Croatica, a pobjedu je među sedam osmeraca odnijelo Sveučilište u Zadru u čijem su osmercu nastupili seniori Jadrana. Veslalo se na stazi duljine 1396 metara što je simboliziralo godinu utemeljenja Sveučilišta u Zadru.

Prvenstvo Hrvatske održano je u Zagrebu, a Jadran je osvojio pet prvih mjesta, u osmercu seniora(Branimir Vujević, Hrvoje Eškinja, Filip Eškinja, Ivan Knežević, Petar Milin, Danijel Bajlo, Marko Dragičević, Hrvoje Marić i kormilar Ivan Matešković), osmercu juniora(Damir Mrkić, Filip Lerga, Josip Vidak, Marko Begović, Frane Niseteo, Ivan Stražina, Božo Dunat, Mate Čulina i kormilar Ivan Matešković), četvercu sa kormilarom juniora( Božo Dunat, Nikola Jerić, Damir Mrkić, Josip Vidak i kormilar Ive Martinović), četvercu sa kormilarom mlađih juniora(Tomislav Kevrić, Vanja Bušić, Frane Kalcina, Stipe Pavić i kormilar Ivan Matešković) te samcu juniora Frane Niseteo.

Ponovno medalja četverca na Svjetskom prvenstvu juniora u Barceloni

Četverac bez kormilara juniora na Svjetskom prvenstvu u Barceloni 2004.Još jedan uspjeh ostvarili su veslači četverca bez kormilara Ivan Dukić, Branko Begović, Marin Begović i Josip Stojčević na Svjetskom juniorskom prvenstvu u Barceloni 2004. kada su osvojili srebrnu medalju.

U Barceloni su nastupili na Svjetskom prvenstvu seniora u neolimpijskim disciplina i Branimir Vujević i Danijel Bajlo sa kormilarom Ivanom Mateškovićem u dvojcu sa kormilarom i osvojili deseto mjesto.

 

Četverac bez kormilara juniora na Svjetskom prvenstvu u Barceloni 2004.

 

Zlatna medalja na Svjetskom prvenstvu seniora do 23. godine u Poznanu

Zlatna medalja u četvercu bez kormilara na SP seniora do 23. godine u Poznanu 2004. Mario Vekić(Mladost), Hrvoje Marić, Frane Niseteo(oba Jadran) i Petar Lovrić(Mladost)Na Svjetskom prvenstvu seniora do 23. godine u Poznanu u Poljskoj Hrvoje Marić i Frane Niseteo veslajući u četvercu bez kormilara sa veslačima Mladosti Petrom Lovrićem i Mariom Vekićem osvajaju zlatnu medalju.

Frani Niseteu to je bila druga zlatna medalja sa velikih natjecanja nakon što je osvojio zlatnu medalju na Svjetskom juniorskom prvenstvu 2001. u Duisburgu u dvojcu na pariće sa veslačem Trešnjevke Antom Kušurinom.

To je bila osma medalja koju su osvojili veslači Jadrana na Nations cupu i Svjetskim prvenstvima seniora do 23. godine u zadnjih devet godina.

 

Zlatna medalja u četvercu bez kormilara na SP seniora do 23. godine u Poznanu 2004., Petar Lovrić, Mario Vekić(oba Mladost) i Hrvoje Marić, Frane Niseteo(oba Jadran)


Veslači "Jadrana" peti puta uzastopno na Olimpijskim igrama

Četverac bez kormilara sa veslačima "Jadrana" i "Gusara" na OIimpijskim igrama u Ateni 2004. Veslači Jadrana Marko Dragičević i Petar Milin sa veslačima Gusara Igorom Boraskom i Damirov Vučičićem nastupili su na Olimpijskim igrama koje su održane u Ateni u četvercu bez kormilara i osvojili 12. mjesto, a to je bilo peti puta uzastopno od Olimpijskih igara u Seoulu 1988. da Veslački klub Jadran ima svoje veslače na Olimpijskim igrama.

Četverac je prije Olimpijskih igara nastupio i na regati Svjetskog kupa u Munchenu gdje je bio sedmi i na predolimpijskoj kvalifikacijskoj regati u Luzernu gdje je bio drugi i izborio nastup na Olimpijskim igrama.

 

Četverac bez kormilara sa veslačima "Jadrana" i "Gusara" na OIimpijskim igrama u Ateni 2004.

Drugu godinu za redom održana je međunarodna utrka studenstkih osmeraca Condura Croatica koja je ove godine ugostila i veslače poznatih engleskih Sveučilišta Oxford i Cambridge. Pobjedu je ispred zadarske rive odnijela posada Cambridgea.

Osmerci po četvrti puta najbolji u Hrvatskoj

Na kraju te uspješne sezone održano je prvenstvo Hrvatske u Zagrebu na kojem su veslači Jadrana po četvrti puta osvojili prva mjesta u svim kategorijama osmeraca, što još uvijek nije uspjelo niti jednom klubu u Hrvatskoj. Osmerce su veslali: seniori(Branimir Vujević, Hrvoje Eškinja, Filip Eškinja, Frane Niseteo, Petar Milin, Danijel Bajlo, Marko Dragičević, Hrvoje Marić i kormilar Ivan Matešković), juniori(Damir Mrkić, Josip Vidak, Stipe Pavić, Tomislav Kevrić, Karlo Martinović, Josip Stojčević, Marin Begović, Branko Begovići kormilar Ivan Matešković) i mlađi juniori(Frane Kalcina, Marko Petani, Vanja Bušić, Ante Pavić, Stanko Eškinja, Mate Jurin, Mihovil Bogdanić, Ivan Matešković i kormilar Dino Smolić. Prvo mjesto još je osvojio i dvojac bez kormilara juniora koji su veslali braća Branko i Marin Begović.

Novi uspjesi novih seniora

Četverac seniora do 23 godine, 1. mjesto na međunarodnoj regati u Essenu Ivan Dukić, Branko Begović, Marin Begović i Josip StojčevićU sezoni 2005. najistaknutije  rezultate ostvarili su prošlogodišnji juniori, a od ove godine mlađi seniori Ivan Dukić, Branko Begović, Marin Begović i Josip Stojčević.

Braća Marin i Branko Begović sezonu su započeli pobjedom u dvojcu bez kormilara seniora do 23 godine  na međunarodnoj regati Croatia open u Zagrebu, a u četvercu bez kormilara sa Ivanom Dukićem i Josipom Stojčevićem pobijedili su na međunarodnoj regati u njemačkom Essenu u četvercu bez kormilara seniora do 23 godine.

Nastupili su i na Svjetskom prvenstvu seniora do 23 godine u Amsterdamu u Nizozemskoj gdje su zauzeli peto mjesto u finalu. Na tom prvenstvu nastupio je još jedan član Jadrana, kormilar Dino Smolić koji je nastupio u četvercu sa kormilarom sa veslačima osječkog Iktusa i osvojio četvrto mjesto.



Četverac seniora do 23 godine, 1. mjesto na međunarodnoj regati u Essenu 2005. Ivan Dukić, Branko Begović, Marin Begović i Josip Stojčević.



Na regati Svjetskog kupa u Munchenu i Luzernu u sastavu hrvatskog osmerca nastupili su Branimir Vujević, Marko Dragičević, Hrvoje Marić, Petar Milin i Frane Niseteo i osvojili sedmo mjesto na obje regate, nakon čega su nastupili na Svjetskom prvenstvu u japanskom Gifu, gdje je u posadi osmerca  Franu Nisetea zamijenio Branko Begović , a osmerac je zauzeo jedanaesto mjesto.
Prvenstvo Hrvatske održano je u Zagrebu, a prvaci države postali su osmerac seniora, po deseti puta za redom i trinaesti puta ukupno, a veslali su:  Branimir Vujević, Josip Stojčević, Karlo Martinović, Marin Begović,  Frane Niseteo, Petar Milin, Ivan Dukić, Marko Dragičević i kormilar  Dino Smolić, zatim četverac sa kormilarom seniora: Branimir Vujević, Frane Niseteo, Marin Begović, Branko Begović i kormilar Dino Smolić i samac kadeta Marin Mašina. Drugo mjesto osvojio je dvojac bez kormilara seniora Marko Dragičević  i Petar Milin, a treće mjesto osvojio je četverac sa kormilarom juniora Frane Kalcina, Ante Pavić, Stipe Pavić, Vanja Bušić i kormilar Dino Smolić.

Ove godine održana je i redovita skupština kluba na kojoj je ponovno za predsjednika izabrran Zdravko Fain, a izabran je i novi Izvršni odbor u sastavu: Klaudio Stipčević, Bruno Aras, Ivica Pinjatela, Zlatko Marin, Mato Marlais, Joško Jurin, Joško Matulić, Zoran Hrboka, Kažimir Markulin i Antonio Buča.

Četverac seniora Branimir Vujević, Branko Begović, Marin Begović i Josip Stojčević na regati Svjetskog kupa u Munchenu U sezoni 2006. veslači Jadrana nisu ostvarili značajnije uspjehe na međunarodnim regatama iako su nastupili na Svjetskom prvenstvu seniora, seniora do 23 godine, juniora te na dvije regate Svjetskog kupa u Munchenu i Luzernu gdje su nastupali u četvercu bez kormilara u kombiniranim posadama. Na Svjetskom prvenstvu seniora u Etonu u Engleskoj nastupili su Branimir Vujević, Josip Stojčević i Hrvoje Marić, koji su veslali u osmercu reprezentacije te su osvojili 15 mjesto.

Svjetsko prvenstvo seniora do 23 godine održano je u Hazewinklu u Belgiji, a tamo su nastupili Ivan Dukić, Branko Begović i Marin Begović osvojivši osmo mjesto u osmercu reprezentacije. Juniori Vanja Bušić i Frane Kalcina veslali su također u osmercu reprezentacije na Svjetskom prvenstvu koje se održalo u Amsterdamu na kojem su zauzeli 7 mjesto.


Četverac seniora Branimir Vujević, Branko Begović, Marin Begović i Josip Stojčević na regati Svjetskog kupa u Munchenu 2006.


Nešto više uspjeha bilo je na prvenstvu Hrvatske koje se održalo u Zagrebu na Jarunu. Prvo mjesto osvojio je četverac sa kormilarom seniora Branimir Vujević, Josip Stojčević, Branko Begović, Marin Begović i kormilar Ante Pirc te osmerac mlađih juniora Karlo Bilić, Marko Đurica, Marin Mašina, Domagoj Veršić, Toni Bilan, Ive Martinović, Frane Markulić i kormilar Ante Pirc. Nažalost, zbog smjene generacija i prestanka sa veslanjem nekoliko seniora ove godine prekinuta je desetogodišnja dominacija na prvenstvu Hrvatske seniorskog osmerca koji je utrku završio na trećem mjestu iza Gusara i Mladosti.

Braća Begović u finalu Svjetskog prvenstva

Branko i Marin Begović sa kormilarom Tonijem Jelenkovićem u utrci eliminacija na Svjetskom prvenstvu u Munchenu 2007.Najznačajniji rezultat sezone 2007. ostvarila su braća Branko i Marin Begović sa kormilarom Tonijem Jelenkovićem koji su na Svjetskom prvenstvu u Munchenu ušli u finale dvojca sa kormilarom i zauzeli šesto mjesto.

Na tom prvenstvu nastupila su još trojica veslača Jadrana Branimir Vujević, Hrvoje Marić i Josip Stojčević nastupivši u četvercu bez kormilara sa veslačem Gusara Igorom Boraskom i osvojivši 17. mjesto.

 

Branko i Marin Begović sa kormilarom Tonijem Jelenkovićem u utrci eliminacija na Svjetskom prvenstvu u Munchenu 2007.

Veslači Jadrana nastupili su ove sezone i na tri regate Svjetskog kupa u Linzu, Amsterdamu i Luzernu. U Linzu su veslali Branimir Vujević, Josip Stojčević, Branko Begović i Marin Begović u jednom četvercu osvojivši 12. mjesto i Hrvoje Marić u kombiniranoj posadi u drugom četvercu 16. mjesto. Na regati u Amsterdamu nastupila su braća Begović sa Hrvojem Marićem u kombiniranom četvercu bez kormilara sa veslačem Gusara Igorom Boraskom gdje su zauzeli 12. mjesto. U Luzernu su nastupili u kombiniranom osmercu Branimir Vujević, Josip Stojčević, Branko Begović, Marin Begović i zauzeli osmo mjesto.

Na prvenstvu Hrvatske u Zagrebu osvojena su tri prva mjesta, jedno drugo i dva treća mjesta. Prvaci države postali su Branimir Vujević, Josip Stojčević, Branko Begović i Marin Begović i kormilar Ante Pirc u četvercu sa kormilarom seniora, osmerac mlađih juniora Marin Mašina, Karlo Bilić, Marko Đurica, Filip Baričević, Ivan Lulić, Damir Hegić, Dino Bajlo, Marko Marov i kormilar Toni Jelenković te četverac na pariće kadeta Roko Pekić, Mate Ledenko, Edi Ivanov, Antonio Adžić. Drugo mjesto osvojio je osmerac seniora, a treće četverac bez kormilara juniora i samac lakih juniora.

Brončana medalja sa Svjetskog prvenstva seniora do 23 godine u Brandenburgu

Josip Stojčević u posadi četverca na Svjetskom prvenstvu seniora do 23 godine u BrandenburguU slavljeničkoj Jadranovoj 2008. sezoni, u kojoj se proslavlja stota obljetnica utemeljenja kluba, za slavlje na sportskom dijelu pobrinuo se Josip Stojčević koji je osvojio brončanu medalju u četvercu bez kormilara na Svjetskom prvenstvu seniora do 23 godine u Brandenburgu veslajući u kombiniranoj posadi sa veslačima Gusara Alenom Banovcem, Iktusa Antom Janjićem i Jadrana iz Rijeke Marinom Bogdanom.

Na prvenstvu su nastupili još Branko i Marin Begović u dvojcu bez kormilara i zauzeli deseto mjesto.

Josip Stojčević u posadi četverca na Svjetskom prvenstvu seniora do 23 godine u Brandenburgu 2008.

Nažalost, veslači Jadrana ove sezone nisu se uspjeli plasirati na Olimpijske igre u Pekingu, nakon što na posljednjoj kvalifikacijskoj regati u Poznanu gdje su u kombiniranom osmercu nastupili Branimir Vujević, Josip Stojčević, Branko i Marin Begović te osvojili četvrto mjesto, no samo je prvo vodilo u Peking te je tako Jadran po prvi puta nakon pet uzastopnih nastupa na Olimpijskim igrama od Seoula 1988. ostao bez svojih predstavnika na Olimpijskim igrama.

Na prvenstvu Hrvatske u Zagrebu osvojena su četiri prva, dva druga i jedno treće mjesto. Prvaci Hrvatske postali su četverc sa kormilarom seniora Branimir Vujević, Josip Stojčević, Branko Begović, Marin Begović i kormilar Toni Jelenković, osmerac mlađih juniora Roko Pekić, Edi Ivanov, Antonio Adžić, Ante Zrilić, Sandro Demo, Mile Čakarun, Josip Jurjević, Ivan Lulić i kormilar Mateo Tolić, četverac sa kormilarom mlađih juniora Ivan Lulić, Josip Jurjević, Mile Čakarun, Sandro Demo i kormilar Mateo Tolić te četverac na pariće kadeta Željko Batur, Ivan Zubčić, Marko Perić i Mihovil Maričić.

Krajem kolovoza u Zagrebu su na Europskom sveučilišnom prvenstvu zlatnu medalju osvojili Marin Begović, Josip Stojčević, Vanja Bušić i Branko Begović veslajući u četvercu bez kormilara za Sveučilište u Zagrebu.Krajem kolovoza u Zagrebu su na Europskom sveučilišnom prvenstvu zlatnu medalju osvojili Marin Begović, Josip Stojčević, Vanja Bušić i Branko Begović veslajući u četvercu bez kormilara za Sveučilište u Zagrebu.

Branimir Vujević i Josip Stojčević nastupili su na Europskom prvenstvu na olimpijskoj stazi Schinias u Ateni u kombiniranom osmercu reprezentacije sa veslačima Gusara, Jadrana iz Rijeke, Iktusa, Mladosti i Croatije i osvojili peto mjesto u finalu.

Krajem listopada održana je izvanredna skupština kluba na kojoj je sa mjesta predsjednika, zbog obiteljskih razloga, odstupio dugogodišnji predsjednik kluba Zdravko Fain, koji je proveo 25 godina na tom mjestu, a za novog predsjednika izabran je također dugogodišnji član kluba Klaudio Stipčević.

Proslava 100 godišnjice Veslačkog kluba "Jadran" - Zadar

Na kraju godine proslavljen je veliki jubilej, 100 obljetnica utemeljenja Jadrana, koja je proslavljena 23. studenog u prostorijama kluba, svečanom sjednicom Izvršnog odbora kluba, uz nazočnost velikog broja uzvanika kao i bivših i sadašnjih veslača "Jadrana" te prijatelja kluba.

Logo proslave 100 godišnjice  VK JadranMeđu uzvanicima su između ostalih bili nazočni i ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta, gradonačelnik grada Zadra Živko Kolega, zadarski župan Stipe Zrilić, saborski zastupnik Ivo Grbić, član Izvršnog odbora Hrvatskog olimpijskog odbora Marijan Klanac, predsjednik Hrvatskog veslačkog saveza Zdravko Jurčec, predsjednik Veslačkog saveza Dalmacije Juraj Gamulin, nadbiskup zadarski mons. Ivan Prenđa uz mnoštvo ostalih predstavnika hrvatskih veslačkih klubova i istaknutih zadarskih političara i gospodarstvenika.

U sezoni 2009. najviše uspjeha ostvarili su veslači mlađih kategorija odnosno mlađi juniori i juniori koji su vrlo uspješno nastupili na prvenstvu Hrvatske u Zagrebu osvojivši četiri prva mjesta u disliplinama četverca sa kormilarom juniora(Marin Mašina, Karlo Bilić, Marko Đurica, Josip Jurjević i kormilar Kristian Zelić), zatim kod mlađih juniora, koji su dominirali u svim rimen disciplinama od osmerca(Mate Ledenko, Roko Pekić, Antonio Adžić, Mile Čakarun, Ivan Crljenko, Ante Antišin, Vito Žuvanić, Josip Pavić i kormilar Marko Jakušić), koji je četvrti puta uzastopno postao prvak Hrvatske preko dvojca bez kormilara(Mate Ledenko i Roko Pekić do četverca sa kormilarom(Ante Antišin, Antonio Adžić, Ivan Crljenko, Mile Čakarun i kormilar Marko Jakušić). Još je osvojeno drugo mjesto u osmercu juniora(Ivan Lulić, Dino Bajlo, Josip Pavić, Ivan Bezinović, Marin Mašina, Karlo Bilić, Marko Đurica, Josip Jurjević i kormilar Kristian Zelić) i treće mjesto u četvercu na pariće mlađih juniora(Željko Batur, Ivan Zubčić, Marko Perić i Ivan Bezinović). Seniori su na prvenstvu Hrvatske malo podbacili, pa ove sezone, po prvi puta nakon dugo vremena, Jadran nije imao seniorske prvake države. Drugo mjesto u četvercu sa kormilarom(Branimir Vujević, Branko Begović, Marin Begović, Josip Stojčević sa kormilarom Kristianom Zelićem) bio je najbolji rezultat, dok je osmerac seniora završio kao četvrti.

Na međunarodnim regatama najviše uspjeha imao je naš najbolji veslač Josip Stojčević, koji je nastupio u četvercu bez kormilara reprezentacije na dvije regate Svjetskog kupa u Banyolesu, gdje je četverac uspio ući u finale i bio šesti te na drugoj regati svjetskog kupa u Munchenu gdje je osvojeno sedmo mjesto sa pobjedom u malom finalu. Nastupio je i na Svjetskom prvenstvu u Poznanu i sa četvercem bez kormilara zauzeo 12 mjesto. Od ostalih seniora braća Begović su nakon lošijeg starta u drugom dijelu sezone popravila formu, pa su tako zajedno sa Josipom Stojčevićem nastupili u osmercu na Europskom prvenstvu zauzevši sedmo mjesto. Na Europskom prvenstvu još je nastupio u četvercu bez kormilara i Toni Bilan, kojem je ovo bila prva seniorska sezona. Na svjetskom prvenstvu juniora nastupila su tri naša veslača. Marko Đurica i Karlo Bilić u četvercu bez kormilara i Marin Mašina u dvojcu na pariće.


- Kratka povijest veslanja u Zadru prije osnutka VK "Jadran" (1885 - 1910.)

- Veslački klub "Jadran"

 

- Veslački dom u Zadru

- Predsjednici i uprave Veslačkog kluba "Jadran" 1908. - 2020.

- Najveći sportski uspjesi i sudjelovanja na većim natjecanjima

- Popis veslača - osvajača medalja i sudionika na većim natjecanjima

- Popis trenera ''Jadrana'' od 1908. do 2020.

- Galerija slika kroz povijest ''Jadrana''

- Video arhiva utrka u kojima su sudjelovali veslači ''Jadrana''

- Povodom 100 obljetnice utemeljenja Veslačkog kluba Jadran Zadar