> Novosti iz veslanja

> Veslački klub Jadran

> Organizacija regata

> Obavijesti za članove


POVIJEST

 

Veslački klub "Jadran" - od 2020...

2020. - ....


Veslačice nastavljaju s uspjesima

Natjecateljski sezone 2020. krenuo je početkom ožujka prvom regatom Kupa Dalmacije koja je održana u Splitu te je završio 13. rujna Hrvatskim veslačkim prvenstvom u Zagrebu. Već na prvoj regati Kupa veslači su ostvarili vrlo dobre rezultate što je bio dobar pokazatelj zimskog pripremnog perioda. Nažalost, dobar zamah rezultata prekinula je pandemija koronavirusa. Sljedeća dva mjeseca, od sredine ožujka pa do sredine svibnja, sve aktivnosti u Veslačkom klubu Jadran bile su prekinute, kao i sva natjecanja predviđena kalendarom natjecanja Hrvatskoh veslačkog saveza. Nakon smirivanja situacije ponovno se krenulo s treningom 13. svibnja pod posebnim epidemiološkim mjerama i u manjim skupinama veslača. Nakon najava o mogućem ponovnom pokretanju natjecanja, ovaj puta u skraćenom i revidiranom kalendaru natjecanja HVS-a  prvo natjecanje i provjera održano je u Zagrebu početkom srpnja gdje su nastupili mlađi juniori i juniori. U nastavku sezone nastupljeno je još na dvije regate Kupa Dalmacije i Hrvatskom veslačkom prvenstvu u Zagrebu gdje je osvojeno ukupno pet medalja od čega dvije zlatne.

Za istaknuti su, kao i protekle godine, uspjehe veslačica, koje su u sezoni 2020. ostvarile vrlo dobre rezultate. Četverac na pariće juniorki B i dvojac na pariće juniorki B, osvojile su naslove prvaka države. Može se slobodno reći da je žensko veslanje, nakon ponovnog pokretanja prije pet godina, ove sezone ostvarilo najbolje rezultate. Od ukupnog broja registriranih veslača u sezoni 2019. veslačice su činile četvrtinu svih natjecatelja.

U ovoj skraćenoj sezoni nastupljeno je na ukupno samo šest regata, od uobičajenih dvadesetak, na kojima je osvojeno ukupno 52 pojedinačnih medalja od čega 19 zlatnih.

 

 

Četverac na pariće mlađih juniorki Sara Žuvanić, Ivan Sladić, Lucija Kasap i Mara Bencun, prvakinje Hrvatske 2020.

 


Od ostalih klupskih aktivnosti za istaknuti je provedbu programa školskog sporta, odnosno obuke učenika osnovnih škola u sklopu Prvenstva osnovnih škola Grada Zadra u veslanju. Nažalost nakon uspješne obuke ovogodišnje natjecanje nije održano zbog pandemije koronavirusa.

Otkazana je i organizacija dvije tradicionalne regate koje su održavane na regatnoj stazi u Jazinama, Jadranov veslački dvoboj osmeraca, jedinstvena noćna utrka osmeraca, te regata Mini kupa Veslačkog saveza Dalmacije. Početkom godine ponovno je pokrenuta studentska veslačka sekcija Sveučilišta u Zadru, koja je u sezoni 2020. trebala nastupiti na tri studentska natjecanja u osmercu, ali aktivnosti su prekinute zbog pandemije koronavirusa.

Otkazana je i organizacija dvije tradicionalne regate koje su održavane na regatnoj stazi u Jazinama, Jadranov veslački dvoboj osmeraca, jedinstvena noćna utrka osmeraca, te regata Mini kupa Veslačkog saveza Dalmacije. Početkom godine ponovno je pokrenuta studentska veslačka sekcija Sveučilišta u Zadru, koja je u sezoni 2020. trebala nastupiti na tri studentska natjecanja u osmercu, ali aktivnosti su prekinute zbog pandemije koronavirusa.

 

Veslačka sezona 2020., s obzirom na okolnosti vezane uz pandemiju koronavirusa, završila je uspješno s ostvarenim ciljevima na nacionalnom nivou i zadržavanjem klupskih aktivnosti na zavidnom nivou unatoč velikim problemima.


Sara Žuvanić i Ivana Sladić, prvakinje Hrvatske u dvojcu na pariće i četvercu na pariće mlađih juniorki 2020.

 

 

Sezona 2021. bila je još jedna sezona obilježena pandemijom korona virusa s ograničenjima u treningu i natjecanjma pa je tako uz, zabranu dobrog dijela zimskog treninga, odrađeno oko 60 posto normalnog natjecateljskog programa gdje je veliki broj regata i li bio odgođen ili otkazan.

U takvim okolnostima na Hrvatskom veslačkom prvenstvu u Zagrebu osvojene su 4 medalje, najviše uspjeha su imale veslačice, u prvom redu Sara Žuvanić koja je postala prvakinja Hrvatske u lakom samcu juniorki i viceprvakinja u lakom samcu seniorki.

 

 

 

Sara Žuvanić, prvakinja Hrvatske u samcu lakih juniorki

 

Isto tako prvakinje Hrvatske postale su Viktorija Aleta i Dora Turčinov u dvojcu na pariće kadetkinja dok je Mara Bencun u samcu mlađih juniorki  osvojila srebrnu medalju.

U zadnjih sedam godina, od kada je ponovno pokrenuto žensko veslanje u Jadranu, veslačice su osvojile 23 odličja na državnom prvenstvu od čega šest naslova prvaka države.  

Zbog okolnosti vezanih uz pandemiju koronavirusa niti ove godine nije održan niz aktivnosti i organizacije regata pa tako ni tradicionalna utrka Jadranov veslački dvoboj osmeraca.

Usprkos svemu nabavljena su dva nova regatna samcu, koja su prilagođena za potrebe veslačica.

 

 Viktorija Aleta i Dora Turčinov, prvakinje Hrvatske u dvojcu na pariće kadetkinja

Nakon dvije godine u kojem su sve aktivnosti kluba bile ograničene iz razloga pandemije koronavirusa, sezona 2022. je odrađena po zadanom Planu i programu s punim kalendarom natjecanja. Natjecateljski dio sezone krenuo je početkom ožujka prvom regatom Kupa Dalmacije koja je održana u Splitu. Na prvoj regati Kupa veslači su ostvarili vrlo dobre rezultate ostvarivši ukupnu pobjedu na regati čime se odmah uvidjelo na veliki potencijal u nastavku sezone. U pet održanih regata Kupa Dalmacije, jedna je otkazana zbog loših vremenskih uvjeta, veslači Jadrana osvojili su ukupno pobjedu na četiri regate te osvojili naslov pobjednika kupa Dalmacije za sezonu 2022. s uvjerljivo najviše osvojenih prvih mjesta na pet regata, ukupno su veslači Jadrana ostvarili 38 prvih mjesta.

 

 

 

 

 

 

Osmerac mlađih juniora u sastavu Roko Bubić, Luka Kraljić, Bartol Cuković, Duje Kanjer, Roko Skočić, Mateo Matešić, Rafael Brkić, Đani Švenjak i kormilar Matija VujevićNa kontrolnim regatama za izbor Hrvatske veslačke juniorske izborne vrste sudjelovala su dvojica veslača Jadrana, Petar Miloš i Ivan Mustać koji su na kraju izborili nastup na Europskom juniorskom prvenstvu u talijanskom Vareseu, krajem svibnja, u četvercu sa kormilarom, gdje su zauzeli 4. mjesto. U kombinacijama za nastup na Europskom prvenstvu juniora bila je i Sara Žuvanić, no na žalost na kraju nije uspjela izboriti svoje mjesto u Vareseu.

Vrhunac sezone zasigurno je ostvaren na Hrvatskom veslačkom prvenstvu gdje su veslači Jadrana osvojili ukupno deset medalja. Posebno raduju uspjesi mlađih veslača i osvajanje naslova prvaka u disciplini osmerca mlađih juniora, po prvi puta nakon sedam godina, četverca sa kormilarom mlađih juniora i u samcu lakih juniorki Sara Žuvanić. Naslov prvaka države osvojio je osmerac mlađih juniora u sastavu Roko Bubić, Luka Kraljić, Bartol Cuković, Duje Kanjer, Roko Skočić, Mateo Matešić, Rafael Brkić, Đani Švenjak i kormilar Matija Vujević dok su četverac sa kormilarom veslali Luka Kraljić, Bartol Cuković, Roko Skočić, Mateo Matešić i kormilar Matija Vujević.

Na međunardonoj regati u Villachu, održanoj početkom rujna, veslači Jadrana postigli su vrlo dobre rezultate osvojivši sedam medalja, od čega tri zlatne, dvije srebrne i dvije brončane. Posebno valja izdvojiti prvo mjesto juniorskog osmerca.

 

 

 

 


 

- Kratka povijest veslanja u Zadru prije osnutka VK "Jadran" (1885 - 1910.)

- Veslački klub "Jadran"

 

- Veslački dom u Zadru

- Predsjednici i uprave Veslačkog kluba "Jadran" 1908. - 2020.

- Najveći sportski uspjesi i sudjelovanja na većim natjecanjima

- Popis veslača - osvajača medalja i sudionika na većim natjecanjima

- Popis trenera ''Jadrana'' od 1908. do 2020.

- Galerija slika kroz povijest ''Jadrana''

- Video arhiva utrka u kojima su sudjelovali veslači ''Jadrana''

- Povodom 100 obljetnice utemeljenja Veslačkog kluba Jadran Zadar