> Novosti iz veslanja

> Veslački klub Jadran

> Organizacija regata

> Obavijesti za članove


POVIJEST

 

Veslački klub "Jadran" - od 2020...

2020. - ....


Veslačice nastavljaju s uspjesima

Natjecateljski sezone 2020. krenuo je početkom ožujka prvom regatom Kupa Dalmacije koja je održana u Splitu te je završio 13. rujna Hrvatskim veslačkim prvenstvom u Zagrebu. Već na prvoj regati Kupa veslači su ostvarili vrlo dobre rezultate što je bio dobar pokazatelj zimskog pripremnog perioda. Nažalost, dobar zamah rezultata prekinula je pandemija koronavirusa. Sljedeća dva mjeseca, od sredine ožujka pa do sredine svibnja, sve aktivnosti u Veslačkom klubu Jadran bile su prekinute, kao i sva natjecanja predviđena kalendarom natjecanja Hrvatskoh veslačkog saveza. Nakon smirivanja situacije ponovno se krenulo s treningom 13. svibnja pod posebnim epidemiološkim mjerama i u manjim skupinama veslača. Nakon najava o mogućem ponovnom pokretanju natjecanja, ovaj puta u skraćenom i revidiranom kalendaru natjecanja HVS-a  prvo natjecanje i provjera održano je u Zagrebu početkom srpnja gdje su nastupili mlađi juniori i juniori. U nastavku sezone nastupljeno je još na dvije regate Kupa Dalmacije i Hrvatskom veslačkom prvenstvu u Zagrebu gdje je osvojeno ukupno pet medalja od čega dvije zlatne.

Za istaknuti su, kao i protekle godine, uspjehe veslačica, koje su u sezoni 2020. ostvarile vrlo dobre rezultate. Četverac na pariće juniorki B i dvojac na pariće juniorki B, osvojile su naslove prvaka države. Može se slobodno reći da je žensko veslanje, nakon ponovnog pokretanja prije pet godina, ove sezone ostvarilo najbolje rezultate. Od ukupnog broja registriranih veslača u sezoni 2019. veslačice su činile četvrtinu svih natjecatelja.

U ovoj skraćenoj sezoni nastupljeno je na ukupno samo šest regata, od uobičajenih dvadesetak, na kojima je osvojeno ukupno 52 pojedinačnih medalja od čega 19 zlatnih.

 

 

Četverac na pariće mlađih juniorki Sara Žuvanić, Ivan Sladić, Lucija Kasap i Mara Bencun, prvakinje Hrvatske 2020.

 


Od ostalih klupskih aktivnosti za istaknuti je provedbu programa školskog sporta, odnosno obuke učenika osnovnih škola u sklopu Prvenstva osnovnih škola Grada Zadra u veslanju. Nažalost nakon uspješne obuke ovogodišnje natjecanje nije održano zbog pandemije koronavirusa.

Otkazana je i organizacija dvije tradicionalne regate koje su održavane na regatnoj stazi u Jazinama, Jadranov veslački dvoboj osmeraca, jedinstvena noćna utrka osmeraca, te regata Mini kupa Veslačkog saveza Dalmacije. Početkom godine ponovno je pokrenuta studentska veslačka sekcija Sveučilišta u Zadru, koja je u sezoni 2020. trebala nastupiti na tri studentska natjecanja u osmercu, ali aktivnosti su prekinute zbog pandemije koronavirusa.

Otkazana je i organizacija dvije tradicionalne regate koje su održavane na regatnoj stazi u Jazinama, Jadranov veslački dvoboj osmeraca, jedinstvena noćna utrka osmeraca, te regata Mini kupa Veslačkog saveza Dalmacije. Početkom godine ponovno je pokrenuta studentska veslačka sekcija Sveučilišta u Zadru, koja je u sezoni 2020. trebala nastupiti na tri studentska natjecanja u osmercu, ali aktivnosti su prekinute zbog pandemije koronavirusa.

 

Veslačka sezona 2020., s obzirom na okolnosti vezane uz pandemiju koronavirusa, završila je uspješno s ostvarenim ciljevima na nacionalnom nivou i zadržavanjem klupskih aktivnosti na zavidnom nivou unatoč velikim problemima.


Sara Žuvanić i Ivana Sladić, prvakinje Hrvatske u dvojcu na pariće i četvercu na pariće mlađih juniorki 2020.

 

 

Sezona 2021. bila je još jedna sezona obilježena pandemijom korona virusa s ograničenjima u treningu i natjecanjma pa je tako uz, zabranu dobrog dijela zimskog treninga, odrađeno oko 60 posto normalnog natjecateljskog programa gdje je veliki broj regata i li bio odgođen ili otkazan.

U takvim okolnostima na Hrvatskom veslačkom prvenstvu u Zagrebu osvojene su 4 medalje, najviše uspjeha su imale veslačice, u prvom redu Sara Žuvanić koja je postala prvakinja Hrvatske u lakom samcu juniorki i viceprvakinja u lakom samcu seniorki.

 

 

 

Sara Žuvanić, prvakinja Hrvatske u samcu lakih juniorki

 

Isto tako prvakinje Hrvatske postale su Viktorija Aleta i Dora Turčinov u dvojcu na pariće kadetkinja dok je Mara Bencun u samcu mlađih juniorki  osvojila srebrnu medalju.

U zadnjih sedam godina, od kada je ponovno pokrenuto žensko veslanje u Jadranu, veslačice su osvojile 23 odličja na državnom prvenstvu od čega šest naslova prvaka države.  

Zbog okolnosti vezanih uz pandemiju koronavirusa niti ove godine nije održan niz aktivnosti i organizacije regata pa tako ni tradicionalna utrka Jadranov veslački dvoboj osmeraca.

Usprkos svemu nabavljena su dva nova regatna samcu, koja su prilagođena za potrebe veslačica.

 

 



Viktorija Aleta i Dora Turčinov, prvakinje Hrvatske u dvojcu na pariće kadetkinja

Nakon dvije godine u kojem su sve aktivnosti kluba bile ograničene iz razloga pandemije koronavirusa, sezona 2022. je odrađena po zadanom Planu i programu s punim kalendarom natjecanja. Natjecateljski dio sezone krenuo je početkom ožujka prvom regatom Kupa Dalmacije koja je održana u Splitu. Na prvoj regati Kupa veslači su ostvarili vrlo dobre rezultate ostvarivši ukupnu pobjedu na regati čime se odmah uvidjelo na veliki potencijal u nastavku sezone. U pet održanih regata Kupa Dalmacije, jedna je otkazana zbog loših vremenskih uvjeta, veslači Jadrana osvojili su ukupno pobjedu na četiri regate te osvojili naslov pobjednika kupa Dalmacije za sezonu 2022. s uvjerljivo najviše osvojenih prvih mjesta na pet regata, ukupno su veslači Jadrana ostvarili 38 prvih mjesta.

 

 

 

 

 

 

Osmerac mlađih juniora u sastavu Roko Bubić, Luka Kraljić, Bartol Cuković, Duje Kanjer, Roko Skočić, Mateo Matešić, Rafael Brkić, Đani Švenjak i kormilar Matija Vujević



Na kontrolnim regatama za izbor Hrvatske veslačke juniorske izborne vrste sudjelovala su dvojica veslača Jadrana, Petar Miloš i Ivan Mustać koji su na kraju izborili nastup na Europskom juniorskom prvenstvu u talijanskom Vareseu, krajem svibnja, u četvercu sa kormilarom, gdje su zauzeli 4. mjesto. U kombinacijama za nastup na Europskom prvenstvu juniora bila je i Sara Žuvanić, no na žalost na kraju nije uspjela izboriti svoje mjesto u Vareseu.

Vrhunac sezone zasigurno je ostvaren na Hrvatskom veslačkom prvenstvu gdje su veslači Jadrana osvojili ukupno deset medalja. Posebno raduju uspjesi mlađih veslača i osvajanje naslova prvaka u disciplini osmerca mlađih juniora, po prvi puta nakon sedam godina, četverca sa kormilarom mlađih juniora i u samcu lakih juniorki Sara Žuvanić. Naslov prvaka države osvojio je osmerac mlađih juniora u sastavu Roko Bubić, Luka Kraljić, Bartol Cuković, Duje Kanjer, Roko Skočić, Mateo Matešić, Rafael Brkić, Đani Švenjak i kormilar Matija Vujević dok su četverac sa kormilarom veslali Luka Kraljić, Bartol Cuković, Roko Skočić, Mateo Matešić i kormilar Matija Vujević.

Na međunardonoj regati u Villachu, održanoj početkom rujna, veslači Jadrana postigli su vrlo dobre rezultate osvojivši sedam medalja, od čega tri zlatne, dvije srebrne i dvije brončane. Posebno valja izdvojiti prvo mjesto juniorskog osmerca.

Sezona 2023. bila je vrlo uspješna za veslače Jadrana. U  sezoni u kojoj su nastupili na ukupno 23 regate, osvojeno je devet medalja na Hrvatskom veslačkom prvenstvu u svim dobnim kategorijama, osvojena je brončana medalja sa Mediteranskih igara na pijesku, srebrna medalja sa Balkanskom veslačkog prvenstva u Bukureštu, ukupna pobjeda na Finalu Hrvatskog veslačkog kupa u Ogulinu, te ukupna pobjeda na natjecanju za Kup Dalmacije.

Od rezultata zasigurno valja izdvojiti osvajanje naslova prvaka Hrvatske u disciplinama osmerca juniora i mlađih juniora te srebrnu medalju u osmercu mlađih juniora sa Balkanskog veslačkog prvenstva u  Bukureštu, te Saru Žuvanić, koja je na Mediteranskim igrama na pijesku u Grčkoj osvojila brončanu medalju u novoj veslačkoj disciplini, Coastal beach rowing sprintu, koja će uskoro postati i olimpijska disciplina.

Hrvatsko veslačko prvenstvo bilo je podijeljeno u dva dijela. Na onom seniorskom, održanom krajem travnja, veslači Jadrana osvojili su tri medalje. Vrlo dobar rezultat ostvarili su Ivan Mustać i Petar Miloš u dvojcu bez kormilara seniora osvajanjem drugog mjesta, dok su još dvije medalje pridodali Sara Žuvanić u lakom samcu seniorki, osvajanjem još jednog srebra, i Luka Kraljić i Rafael Brkić u lakom dvojcu bez kormilara seniora. Upravo ova dvojica veslača bili su najtrofejnij veslači Jadrana protekle sezone. Osim medalje sa seniorskog prvenstva, postali su dvostruki prvaci Hrvatske, i to u osmercu mlađih juniora te osmercu juniora, a  osvojili su i srebrnu medalju na Balkanskom veslačkom prvenstvu  u osmercu mlađih juniora.

Osmerac juniora - prvak Hrvatske 2023.

Juniori i kadeti bili su također uspješni na Hrvatskom veslačkom prvenstvu. Veslači Jadrana su odnijeli pobjede u osmercima juniora i mlađih juniora. Izvrsni su prvog dana finalnih utrka bili mlađi juniori, koji su dominirali u utrci osmeraca, te drugu godinu za redom osvojili naslov prvaka Hrvatske u ovoj disciplini. Osmerac mlađih juniora veslali su Lovre Kolega, Marino Hrboka, Roko Bubić, Frane Vulelija, Bartol Cuković, Luka Kraljić, Rafael Brkić, Mateo Matešić i kormilar Vito Filipi. Bio je to osamnaesti naslov prvaka Hrvatske za veslače Jadrana u osmercu mlađih juniora, u 33 održana Hrvatska veslačka prvenstva od neovisnosti.

Isto su drugog dana ponovili juniori u osmercu, vodeći utrku od početka do kraja i vrativši naslov prvaka u osmercu juniora u Zadar nakon devet godina, točnije od 2014. godine. Bio je to trinaesti naslov prvaka Hrvatske u osmercu juniora za veslače Jadrana, u 33 održana Hrvatska veslačka prvenstva od neovisnosti. Osmerac juniora veslali su Antonio Višić, Niko Škarpona, Duje Kanjer, Bartol Cuković, Luka Kraljić, Roko Skočić, Rafael Brkić, Mateo Matešić i kormilar Vito Filipi.

Tako je prvi dio sezone završen vrlo uspješno za veslače Jadrana. Dvadeset osvajača medalja na Hrvatskom veslačkom prvenstvu, od čega trinaestorica prvaka Hrvatske svjedoče toj tvrdnji. Uz uspjehe na Hrvatskom veslačkom prvenstvu, osvojeno je i prvo mjesto u poretku za Kup Veslačkog saveza Dalmacije.  Jadranaši su pobijedili na svih pet održanih regata Kupa Dalmacije, uključujući i domaću  regatu održanu u Posedarju,  te drugu godinu za redom postali ukupni pobjednici Kupa.

Jesenski dio sezone donio je još uspjeha. U nastavku sezone prvo je odrađen uspješan nastup na međunarodnoj regati u Mariboru, gdje je osvojeno ukupno pet prvih mjesta, a zatim je Sara Žuvanić donijela brončanu medalju sa Mediteranskih igara na pijesku u Grčkoj koje su se održale u grčkom Heraklionu na otoku Kreti.

Sara Žuvanić na Meditersnskim igrama na pijesku u Grčkoj 2023.

U štafetnoj utrci Coastal Beach Sprint u kojoj se vesla u dvojcima na pariće i samcima prilagođenim obalnom veslanju (C2xM/C1xW/C1xM/C2xW) Sara se natjecala zajedno sa Nikol Udovičićem, Ninom Varatom, Lovrom Puhom,Martinom Kaić i Paolom Girotto.
Rowing Beach Sprint nova je veslačka disciplina koja uključuje sprint na obali, zatim veslanje 500 metara sa okretanjem te opet povratak na obalu i sprint do cilja. Coastal rowing je sve popularniji oblik veslanja, u kojem do izražaja dolaze karakteristike koje su potrebne i u klasićnom veslanju plus snalaženje u brodovima koji su veće mase iz razloga veslanja po većim valovima.

Slijedio je uspješan nastup na Balkanskom veslačkom prvenstvu. Osmerac sastavljen od šest veslača zadarskog Jadrana, i dva osječkog Iktusa osvojio je srebro na Balkanskom veslačkom prvenstvu koje je održano u rumunjskom Bukureštu. Osmerac su veslala šestorica veslača Jadrana: Mateo Matešić, Rafael Brkić, Luka Kraljić, Bartol Cuković, Frane Vulelija, Roko Bubić te dvojica veslača osječkog Iktusa Jakov Wagner i Jakov Horvat, a kormilar je bio Jadranov Vito Filipi. Tako je ova generacija nadarenih veslača Jadrana zaokružila ovu sezonu na najbolji način, nakon što su na Hrvatskom veslačkom prvenstvu osvojili naslov prvaka u osmercu za mlađe juniore zadnje dvije godine, a ove i za starije juniore.

Osmerac mlađih juniora - osvajač srebrne medalje na Balkanskom veslačkom prvenstvu u Bukureštu

Do kraja sezone veslači Jadrana nastupili su još tradicionalno u Vukovaru na Veslačkom maratonu koji se vesla od Vukovara do Iloka, te na Finalu Hrvatskog veslačkog Kupa koje je održano u Ogulinu na jezeru Sabljaci. Veslači Jadrana po prvi puta su postali ukupni pobjednici Hrvatskog veslačkog kupa, nakon što su ove sezone već bili ukupno najbolji i na regionalom natjecanju za Kup Dalmacije.

Finale hrvatskog veslačkog kupa natjecanje je na kojem se susreću najbolje posade iz regionalnih kupova Miljenka Finderlea te Kupa Dalmacije, a predstavljaju ih najbolje tri posade iz svakog kupa, u izabranim disciplinama i kategorijama. Veslači Jadrana osvojili su ukupno deset medalja, od čega tri prva mjesta, šest drugih i jedno treće mjesto.


Valja spomenuti da je Veslački klub Jadran uspješno organizirao i dvije regate. Onu za Kup Dalmacije održanu u Posedarju te jubilarni, deseti Jadranov veslački dvoboj osmeraca, koji se već tradicioonalno krajem ljeta održava u Uvali Jazine.  Deseto izdanje Jadranovog veslačkog dvoboja osmeraca okupilo je u uvali Jazine dvadeset i dvije posade, koje su se natjecale na dionici od 500 metara, od početka uvale Jazine do gradskog mosta u Zadru.
Bio je to pravi festival veslanja uz mnoštvo zanimljivih utrka, na kratkoj, sprinterskoj dionici od 500 metara. Dio utrka veslaose pod svjetlima reflektora, što ovu utrku čini jedinstvenom u Hrvatskoj.

 

 


 

- Kratka povijest veslanja u Zadru prije osnutka VK "Jadran" (1885 - 1910.)

- Veslački klub "Jadran"

 

- Veslački dom u Zadru

- Predsjednici i uprave Veslačkog kluba "Jadran" 1908. - 2020.

- Najveći sportski uspjesi i sudjelovanja na većim natjecanjima

- Popis veslača - osvajača medalja i sudionika na većim natjecanjima

- Popis trenera ''Jadrana'' od 1908. do 2020.

- Galerija slika kroz povijest ''Jadrana''

- Video arhiva utrka u kojima su sudjelovali veslači ''Jadrana''

- Povodom 100 obljetnice utemeljenja Veslačkog kluba Jadran Zadar