> Novosti iz veslanja

> Veslački klub Jadran

> Organizacija regata

> Obavijesti za članove


POVIJEST

 

Veslački klub "Jadran" - Novi početak

2010. - 2020.


2010. obilježena je uspjesima mladih veslača ''Jadrana'' . Na najvažnijem domaćem natjecanju, prvenstvu Hrvatske, osvojeno je ukupno sedam medalja, a prvaci Hrvatske postali su: četverac bez kormilara juniora Mile Čakarun, Mate Ledenko, Ante Antišin i Vito Žuvanić, zatim juniorski dvojac bez kormilara Mate Ledenko i Mile Čakarun, a kod mlađih juniora osmerac, koji je već petu godinu zaredom nepobjediv u ovoj disciplini, u sastavu: Toni Jelenković, Antun Plenković, Luka Baričević, Marko Perić, Mihovil Maričić, Toma Čepinac, Željko Batur, Mateo Tolić i kormilar Toni Crljenko te četverac sa kormilarom mlađih juniora Toni Jelenković, Antun Plenković, Luka Baričević, Marko Perić s kormilarom Tonijem Crljenkom. U seniorskoj konkurenciji osvojena je srebrna medalja u četvercu sa kormilarom, a osvojili su je: Branimir Vujević, Josip Stojčević, Marin Begović i Branko Begović i kormilar Andreas Vaško.

Juniorski dvojac bez kormilara Mate Ledenko i Mile Čakarun, najuspješniji u sezoni 2010.U međunarodnoj konkurenciji ove sezone više uspjeha imali su juniori, a među njima su se najviše istaknuli Mate Ledenko i Mile Čakarun koji su nastupili i na Svjetskom juniorskom prvenstvu u češkim Račicama te na prvim Olimpijskim igrama mladih u Singapuru gdje su kao i u Račicama zauzeli deveto mjesto. Uz njih su tu još bili Ante Antišin i Roko Pekić koji su odradili solidnu sezonu uz nastup na nekoliko međunarodnih regata ali im je nastup na svjetskom juniorskom prvenstvu izmakao. Za razliku od juniora, seniori nisu baš bili na nivou svojih mlađih kolega u ove sezone, pa tako nakon dugo godina ''Jadran'' nije imao svojih veslača u posadama hrvatske izborne vrste na međunarodnim regatama. Nakon ove sezone klub je napustio naš ponajbolji seniorski veslač Josip Stojčević koji je karijeru nastavio u Veslačkom klubu ''Jadran'' iz Rijeke.

Juniorski dvojac bez kormilara Mate Ledenko i Mile Čakarun, najuspješniji u sezoni 2010.

Brončana medalja u četvercu bez kormilara na Europskom juniorskom prvenstvu

Brončana medalja na Europskom prvenstvu juniora u Kruszwici i šesto mjesto na Svjetskom prvenstvu juniora u Etonu. Mate Ledenko, Mile Čakarun, Ivan Piton i Patrik Prnjak (oba Istra - Pula) s trenerom Danijelom Bajlom. Kao najvažniji rezultat sezone 2011. svakako treba izdvojiti brončanu medalju sa Europskog juniorskog prvenstva održanog u poljskoj Kruszwici. Osvojili su je Mate Ledenko i Mile Čakarun veslajući u kombiniranom četvercu bez kormilara zajedno sa veslačima pulske ‘‘Istre’’ Patrikom Prnjakom i Ivanom Pitonom. Malo je nedostajalo da se sa Europskog juniorskog prvenstva sa medaljom vrati i naš četverac s kormilarom koji su veslali Ante Antišin, Roko Pekić, Luka Baričević, Antonio Adžić s kormilarom Tonijem Crljenkom. Oni su u samom finišu utrke za pola sekunde izgubili brončanu medalju. Sedam ‘‘Jadranovih’’ juniorskih reprezentativaca pokazalo je vrlo dobru formu na Europskom prvenstvu.


Brončana medalja na Europskom prvenstvu juniora u Kruszwici i šesto mjesto na Svjetskom prvenstvu juniora u Etonu. Mate Ledenko, Mile Čakarun, Ivan Piton i Patrik Prnjak (oba Istra - Pula) s trenerom Danijelom Bajlom.


Još jedan kvalitetan nastup odradili su Mate Ledenko i Mile Čakarun na Svjetskom juniorskom prvenstvu održanom u engleskom gradiću Etonu, poprištu održavanja veslačkih natjecanja na Olimpijskim igrama u Londonu slijedeće godine. Nakon brončane medalje sa Europskog prvenstva potajno smo se nadali i medalji na Svjetskom prvenstvu. To se, nažalost, nije dogodilo ali naš četverac bez kormilara odradio je vrlo dobar posao zauzevši šesto mjesto u utrci finala, u kojoj su do samog kraja utrke bili u konkurenciji za medalju. Nakon prošlogodišnjeg nastupa u dvojcu bez kormilara ova dva veslača završavaju svoju juniorsku karijeru dvogodišnjom dominacijom u hrvatskom juniorskom veslanju te sa kvalitetnim međunarodnim rezultatima.


Veslači ''Jadrana'' na prvenstvu Hrvatske 2011Od rezultata na domaćim natjecanjima, uz nastupe na nekoliko tradicionalnih regata, glavni događaj sezone uvijek je Prvenstvo Hrvatske. Na seniorskom Prvenstvu Hrvatske osvojene su dvije brončane medalje i to u četvercu s i bez kormilara. Juniori su bili uspješniji pa su osvojili tri naslova prvaka Hrvatske u disciplinama osmerca, četverca bez kormilara te dvojca bez kormilara. Ovu sezonu obilježio je i odlazak na nešto manji broj regata nego li inaće zbog nezavidne financijske situacije u kojoj se našao klub ali na kraju je sezona ipak uspješno privedena kraju.



Veslači ''Jadrana'' na prvenstvu Hrvatske 2011.

Sredinom godine u mirovinu je otišao glavni trener ''Jadrana'' Romano Bajlo koji se nakon 35 godina rada oprostio od trenerskog rada s čime je završila jedna uspješna era u povijesti ''Jadrana'' i klub krenuo u novo desetljeće s novim stručnim vodstvom.

U olimpijsku 2012. godinu ušlo se s ambicijama kojima teži Jadran, a to je postizanje što boljih rezultata u vrhunskom veslanju. Glavni cilj sezone, u sportskom smislu, bio je osigurati nastup naših veslača na najvećem svjetskom sportskom događaju - Olimpijskim igrama u Londonu. Potencijalni kandidati za takav cilj bili su Marin i Branko Begović koji su na posljednjoj kvalifikacijskoj regati u Luzernu za nastup na Igrama bili blizu ali opet daleko od nastupa u Londonu.

Od mlađih seniora koji su stasali iz juniorskog pogona ovo je bila godina učenja i uhodavanja na seniorski način treniranja koji zahtjeva stepenicu više od onoga na koji su navikli u juniorskim danima. Za dvojicu veslača koji su u juniorima postigli najbolje rezultate Milu Čakaruna i Matu Ledenka cilj je bio izboriti nastup na svjetskom prvenstvu seniora do 23 godine što im je i uspjelo zajedno s veslačima pulske ‘‘Istre’’ s kojima su i protekle sezone uspješno surađivali osvojivši brončanu medalju na Europskom prvenstvu. Sedmo mjesto na Svjetskom prvenstvu u Trakaiu njihov je doseg iako je potencijal ove posade bio puno veći.

U juniorskoj kategoriji najbolje rezultate postigao je Luka Baričević. Od početka sezone nametnuo se kao jedan od dvojice naboljih juniorskih skifista u Hrvatskoj zajedno s Antom Ančićem iz splitskog Mornara izborivši tako mjesto u hrvatskoj juniorskoj izbornoj vrsti. Ova dvojica veslača nastupila su zajedno s dvojicom veslača zagrebačke Mladosti na Europskom prvenstvu održanom na Bledu u Sloveniji gdje su osvojili osmo mjesto i Svjetskom prvenstvu koje se održalo u Plovdivu u Bugarskoj gdje su zauzeli deveto mjesto.

Ostali veslači nastupali su na domaćim regatama od kupa Dalmacije preko kontinentalnog kupa do nastupa na prvenstvu Hrvatske u Zagrebu. Ove godine, po prvi puta nakon dugo godina, nije osvojena niti jedna zlatna medalja na prvenstvu Hrvatske u bilo kojoj kategoriji. Osvojena je jedna srebrna medalja u četvercu s kormilarom mlađih juniora i jedna brončana u osmercu mlađih juniora te dva četvrta mjesta, u osmercu seniora i dvojcu na pariće kadeta. Malo krivih procjena te niz objektivnih i neobjektivnih razloga utjecalo je na ovakav rezultat iz kojeg treba izvući pouke da se ovakve pogreške više ne dogode.

Uz kronologiju veslačkih rezultata treba izdvojiti i ostale klupske aktivnosti, a to je u prvom redu uspješna organizacija prve veslačke regate u Zadru nakon 17 godina, odluku Uprave da angažira našeg proslavljenog olimpijca Branimira Vujevića za trenera te nabavu novog Filippi četverca na pariće uz pomoć Grada Zadra i Hrvatskog Olimpijskog Odbora.

 

 

 

 

Luka Baričević osvojio je brončanu medalju na Europskom juniorskom prvenstvu u Minsku 2013. zajedno s veslačima Mladosti Tomislavom Šainom i Rokom Šitumom te Veslačem Mornara Antom Ančićem.

 

Luka Baričević brončani na Europskom juniorskom prvenstvu u četvercu na pariće

Na kraju sezone 2013. podvlačeći crtu s rezultatima postignutut je napredak u odnosu na sezonu 2012. Četiri seniorska i jedan juniorski član hrvatske izborne vrste govori da su veslači Jadrana imali zapaženo mjesto u aktivnosima hrvatskog veslanja na međunarodnoj razini. Nastupi na Europskom juniorskom i seniorskom te Svjetskom juniorskom i seniorskom prvenstvu obilježili su sezonu.

Najveći rezultat sezone svakako je osvajanje brončane medalje Luke Baričevića u četvercu na pariće na Europskom juniorskom prvenstvu u Minsku.

 

Malo je falilo da i braća Branko i Marin Begović donesu medalju s Europskog seniorskog prvenstva u Sevilli gdje su izvrsnim veslanjem osvojili četvrto mjesto. Njihova sezona bila je sigurno najkvalitetnija u zadnjih nekoliko godina, a tome je pridonijelo i partnerstvo s veslačima osječkog Iktusa s kojima su vratili ‘‘krv u vene’’ hrvatskom rimen veslanju.

Naravno, uz međunarodne nastupe, veslalo se i na domaćim natjecanjima, a nakon dobrih rezultata na pripremnim regatama i Kupu Dalmacije sezona je zaključena s šest osvojenih medalja na Hrvatskom veslačkom prvenstvu u Zagrebu. Osmerac mlađih juniora i četverac s kormilarom seniora osvojili su naslove prvaka.

Od klupskih aktivnosti valja izdvojiti Izbornu Skupštinu i ponovni izbor na mjesto predsjednika Klaudija Stipčevića te uspješnu organizaciju druge po redu regate osmeraca u Jazinama koja polako postaje tradicionalna međunarodna regata.

Braća Marin i Branko Begović osvojili su 4. mjesto na Europskom prvenstvu seniora u Sevilli zajedno s veslačima Iktusa Antom Janjićem i Vjekoslavom Kolobarićem.


Josip Banović i Filip Pedić brončani na Svjetskom i Europskom juniorskom prvenstvu u četvercu bez kormilara

Sezona 2014. biti će upamćena kao jedna od najuspješnijih u posljednjih desetak godina, a posebno po uspjesima dvojice juniorskih veslača, Filipa Pedića i Josipa Banovića, koji su ostvarili niz vrhunskih rezultata na međunarodnoj i hrvatskoj veslačkoj sceni.

 

 

 


Brončana medalja na Svjetskom i Europskom juniorskom prvenstvu - Josip Banović i Filip Pedić zajedno s veslačima kaštelanske Marine Bernardom Samardžićem i Tonijem Čavkom

 

Dvije brončane medalje osvojene na Europskom te Svjetskom prvenstvu u četvercu bez kormilara zajedno s veslačima kaštelanske Marine Bernardom Samardžićem i Tonijem Čavkom te četiri osvojena naslova prvaka Hrvatske, tri u juniorskom te jedan u seniorskom uzrastu, rezultati su vrijedni poštovanja. Nadamo se da će i u seniorskoj kategoriji nastaviti istim putem.

 

 

 

 

Josip Banović i Filip Pedić nakon osvajanja brončane medalje u četvercu bez kormilara na Europskom prvenstvu juniora u Hazewinkelu

 

Juniori ukupni prvaci Hrvatske

Hrvatsko veslačko prvenstvo održano u Zagrebu bila je kruna ovogodišnje sezone. Osvojeno je ukupno šest naslova prvaka Hrvatske u seniorskoj i juniorskoj kategoriji te još dvije srebrne i dvije brončane medalje u seniorskoj i kadetskoj kategoriji. Ostvarena je i ukupna pobjeda u juniorskoj kategoriji dok je u ukupnom poretku na Hrvatskom veslačkog prvenstvu zauzeto treće mjesto iza zagrebačke Mladosti i osječkog Iktusa. Među veslačima istiću se, uz već navedene juniore, Matija Milin i Andreas Vaško s po tri naslova prvaka u juniorskoj kategoriji te Leon Mikulić i Luka Smirčić s po dva naslova u mlađe juniorskoj kategoriji.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Osmerac juniora, prvaci Hrvatske 2015. Veslali su: Roko Gulan, Robert Ledenko, Dominik Božidar Milardović, Mateo Josipović, Matija Milin, Andreas Vaško, Filip Pedić, Josip Banović i kormilar Filip Banović

 

Ovogodišnja seniorska sezona obilježena je nastupom na Svjetskom prvenstvu seniora do 23 godine u Vareseu. Unatoč vrlo dobrom veslanju finale, u kojem bi se zasigurno borili za jednu od medalja, je izmaklo za 28 stotinki sekunde pa su Luka Baričević i Mile Čakarun zauzeli sedmo mjesto u četvercu bez kormilara zajedno s veslačima pulske Istre. Prije nastupa na SP seniora U23 u Vareseu, Luka i Mile imali su i zapažen nastup na međunarodnoj regati na Bledu gdje su osvojili prvo mjesto u četvercu bez kormilara.

Uz nastup na SP seniora do 23 godine, Luka Baričević osvojio je, u svojoj prvoj seniorskoj sezoni, i drugo mjesto u samcu na Hrvatskom veslačkom prvenstvu. Vrijedno spomena je i osvajanje brončane medalje Marina Begovića na Europskim Sveučilišnim igrama u Rotterdamu, a uz to nastupio je i na Europskom seniorskom prvenstvu u Beogradu ali bez zapaženog rezultata.

Bila je ovo i prva sezona ženskog veslanja u Jadranu nakon gotovo pola stoljeća izbivanja s regatnih staza. Krenulo se od samog početka, upisom cura u Školu veslanja, obukom i nastupima na prvim regatama u proljeće. Završilo je osvajanjem medalje na Hrvatskom veslačkom prvenstvu nakon punih 49 godina.

Deset osvojenih medalja na Hrvatskom veslačkom prvenstvu, od čega tri zlatne, šest srebrnih i jedna brončana rezultat su s najvažnijeg domaćeg natjecanja sezone 2015. Izborena je i ukupna pobjeda u kategoriji mlađih juniora, a u ukupnom poretku klubova na Hrvatskom veslačkom prvenstvu zauzeto je treće mjesto iza zagrebačkih klubova Mladost i Trešnjevka. Ponovio se tako rezultat iz protekle sezone te je Jadran ostao među tri najbolja veslačka kluba u Hrvatskoj i zadržao niz dobrih rezultata iz prethodne sezone.

Od pojedinačnih rezultata na Hrvatskom veslačkom prvenstvu valja izdvojiti uvjerljivu pobjedu seniorskog dvojca bez kormilara kojeg su veslali Luka Baričević i Mile Čakarun, zatim juniorskog četverca s kormilarom u sastavu Leon Mikulić, Luka Smirčić, Andreas Vaško i Dominik Božidar Milardović s kormilarom Ivanom Validžićem. Vrlo dobar rezultat postigao je i osmerac mlađih juniora koji su veslali Mate Anić Milić, Hrvoje Marić, Filip Vidović, Ivan Tokić, Dorian Matković, Luka Ramić, Stipe Vujević, Maroje Andrić i kormilar Tomislav Bašić ostavivši svoju konkurenciju van vremena.

Pet veslača Jadrana izborilo je nastup u posadama hrvatske izborne vrste. U seniorskoj kategoriji Marin Begović nastupio je na dvije regate Svjetskog kupa u dvojcu bez kormilara zajedno s veslačem osječkog Iktusa Antom Janjićem. Luka Baričević i Mile Čakarun nastupili su u posadi hrvatskog osmerca na Svjetskom prvenstvu seniora do 23 godine u bugarskom Plovdivu. Osvojili su osmo mjesto.

Juniori Matija Milin i Leon Mikulić zajedno s kormilarom Tomislavom Bašićem veslali su na Europskom prvenstvu u češkim Račicama. Četverac sa kormilarom probio se u finale ali je tamo ostao bez medalje i na kraju zauzeo šesto mjesto.

Prvaci Hrvatske u dvojcu bez kormilara seniora - Luka Baričević i Mile Čakarun

Rezimirajući kompletnu sezonu 2015. može se reći da su na domaćem planu ostvareni planirani rezultati dok je međunarodna sezona protekla sa slabijim rezultatima u odnosu na  prethodnu kada su osvojene dvije medalje s Europskog i Svjetskog prvenstva juniora.

Dugačka sezona 2016. za veslače Jadrana završila je početkom listopada nastupom na Hrvatskom veslačkom prvenstvu u Zagrebu gdje je osvojeno ukupno sedam odličja. Među sedam osvojenih medalja najviše su se istakli juniorski veslači Borna Babajko, Ivan Tokić, Luka Smirčić i Leon Mikulić pobjedama u četvercu bez i sa kormilara.

Upravo su posljednja dvojica veslača, iz četverca koji je nastupio na Hrvatskom veslačkom prvenstvu, Luka Smirčić i Leon Mikulić imala najviše uspjeha tijekom protekle sezone. Većinu sezone bili su vodeći među juniorskim dvojcima u Hrvatskoj. Kasnije su nastupili u posadi osmerca Hrvatske veslačke izborne vrste na Europskom i Svjetskom prvenstvu gdje su osvojili osmo odnosno dvanaesto mjesto.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prvaci Hrvatske u četvercu sa i bez kormilara juniora: Borna Babajko, Ivan Tokić, Luka Smirčić i Leon Mikulić

 

 

Svoje mjesto u izbornoj vrsti seniora do 23 godine izborio je u protekloj sezoni i Luka Baričević koji je nastupio na Svjetskom prvensvtu u Rotterdamu ali bez zapaženog rezultata.

Hrvatsko veslačko prenstvo bilo je vrhunac sezone za sve veslače Jadrana, od kadeta do seniora. Kao i protekle dvije sezone, održano je u kasnom terminu, početkom listopada, što je otežalo pripreme klubovima na moru. Veslači Jadrana osvojili su ukupno sedam odličja, od čega su dva bila zlatna, tri srebrna i dva brončana.

Sezona 2017. obilježena je uspjesima najmlađih veslača. Tako je kadetski četverac na pariće u sastavu Frane Bencun, Luka Pera, Mihovil Bogatić i Grgo Gurlica osvojio naslov prvaka na Hrvatskom veslačkom prvenstvu. Pobijedili su i na međunarodnoj veslačkoj regati u austrijskom Villachu gdje je Jadran uspješno nastupio nakon šest godina pauze. Uz njih, još je sedam posada osvajalo odličja na Hrvatskom veslačkom prvenstvu u Zagrebu na seniorskom i juniorskom prvenstvu, koja su bila odvojena.

Dva člana Jadrana nastupila su u posadama Hrvatske veslačke izborne vrste. Ivan Tokić nastupio je u četvercu bez kormilara na Europskom juniorskom prvenstvu u njemačkom Krefeldu i zauzeo osmo mjesto te na Svjetskom prvenstvu juniora u litvanskom Trakaiju gdje je zauzeo sedmo mjesto u četvercu s kormilarom.

Leon Mikulić nastupio je u četvercu bez kormilara na Europskom seniorskom prvenstvu u češkim Račicama ali bez zapaženog rezultata, osvojivši trinaesto mjesto.

U organizaciji Veslačkog kluba Jadran uspješno je održana i šesta po redu regata Jadranov veslački dvoboj osmeraca koja se po prvi puta održala pod visokom pokroviteljstvo predsjednice Republike Hrvatske gospođe Kolinde Grabar - Kitarović.

Veslačice Jadrana u uzletu

Slavljenička sezona 2018. većim djelom ostati će zapamćena po uzdizanju ženskog veslanja. Tako je Jadran po prvi puta u svojoj dugoj povijesti dobio svoju prvu veslačicu koja je izborila svoje mjesto u hrvatskoj izbornoj vrsti. Ela Žuvanić nastupom na međunarodnoj juniorskoj regati u Munchenu i kasnije na Europskom juniorskom prvenstvu u francuskom Gravelinesu, gdje je nastupila u četvercu bez kormilara i zauzela peto mjesto. Bio je to plod sustavnog rada koji je započeo pet godina prije, ponovnim pokretanjem ženskog veslanja nakon pauze od gotovo pola stoljeća. Uz Elu Žuvanić, svoje mjesto u hrvatskoj izbornoj vrsti izborio je i Leon Mikulić koji je nastupio na Europskom prvenstvu seniora do 23 godine u Poznanu u četvercu bez kormilara, gdje je zauzeo trinaesto mjesto. Uz to, nastupio je i na Međunarodnim regatama u Ratzenburgu i na Bledu gdje je ostvario drugo mjesto u četvercu bez kormilara.

Ela Žuvanić na Europskom prvenstu juniora u Gravelinesu 2018.

Na Hrvatskom veslačkom prvenstvu osvojeno je deset medalja, jedna zlatna, šest srebrnih i tri brončane. Zlatnu medalju osvojili su Stipe Vujević i Tonči Bezinović u lakom dvojcu bez kormilara seniora. Medalje su još osvajali četverac s kormilarom seniora Andreas Vaško, Leon Mikulić, Marko Dragičević, Filip Banović i kormilar Filip Mijić, osvojio je srebrnu medalju, ženski dvojac bez kormilara seniora Iva Karačić i Ela Žuvanić bio je brončani, Mirna Dasović bila je srebrna u lakom samcu seniorki.

Na Hrvatskom veslačkom prvenstvu za juniore i kadete osvojeno je šest medalja. U kategoriji juniora srebrne medalje osvojili su četverac bez kormilara u sastavu Stipe Vujević, Dominik Cimera, Ivan Grancarić i Tonči Bezinović te Maris Milin u samcu lakih juniorki. Posada koja je nastupila u četvercu bez kormilara osvojila je i brončanu medalju u disciplini četverca sa kormilarom gdje je kormilar bio Filip Mijić. Ela Žuvanić osvojila je četvrto jesto u samcu juniorki.

Kod mlađih juniora dvije medalje osvojile su veslačice i to u četvercu na pariće koji je veslao u sastavu Laura Antičević, Margita Andrić, Natali Pera i Elizabeta Stipanov. U disciplini dvojca na pariće srebrne su bile Margita Andrić i Laura Antičević.

U kategoriji kadeta brončanu medalju osvojile su Sara Žuvanić i Ivana Sladić u disciplini dvojca na pariće.

Jadran je u ovoj sezoni osvojio i naslov ukupnog pobjednika natjecanja za Kup Dalmacije. Bila je to prva ukupna pobjeda nakon dugih petnaest sezona u čemu su ponajviše pridonijele veslačice, koje su ove sezone činile znatan dio Jadranovih natjecatelja.

Na Finalu Hrvatskog veslačkog kupa održanog na Pagu, Jadran je zauzeo treće mjesto ukupno.

Na kraju godine obilježen je jubilej 110 obljetnice utemeljenja Veslačkog kluba Jadran Zadar. Uz svečanu Skupštinu kluba, kojoj je nazočio veliki broj uzvanika i članova kluba dodijeljene su i plakete zaslužnim pojedincima koji su svojim djelovanjem doprinijeli razvoju Jadrana.

Sezona 2019. ponovno je bila u znaku uspjeha veslačica koje su osvojile dvije zlatne medalje na Hrvatskom veslačkom prvenstvu u Zagrebu.

Na Hrvatskom veslačkom prvenstvu veslači Jadrana osvojili su sedam odličja od čega dvije zlatne medalje. Prvenstvo je održano odvojeno za seniore u travnju, a za i juniore i kadete u srpnju. Ovaj puta, najviše uspjeha imale su veslačice koje su osvojile naslov državnih prvakinja u disciplinama četverca na pariće mlađih juniorki i dvojca na pariće kadetkinja.

Četverac na pariće mlađih juniorki veslao je u sastavu Sara Žuvanić, Margita Andrić, Ivana Sladić i Laura Antičević, te je tako nakon dugih 55 godina pauze osvojio naslov prvaka države u jednoj ženskoj disciplini za Jadran na državnom prvenstvu. Posljednje je to uspjelo Violeti Botaco i Davorki Jakaša u dvojcu na pariće juniorki u Mariboru 1964. godine na Prvenstvu Jugoslavije.

Drugu zlatnu medalju donijela je posada ženskog kadetskog dvojca na pariće u sastavu Mara Bencun i Lucija Kasap, koja je također vrlo uvjerljivo pobijedila u utrci. Pet godina nakon ponovnog pokretanja ženskog veslanja u Jadranu, lijepo je vidjeti ovakve rezultate, s lijepom perspektivom i sve većim brojem zadarskih veslačica koje nastupaju na regatama.


Sara Žuvanić, Margita Andrić, Ivana Sladić i Laura Antičević
, prvakinje Hrvatske u četvercu na pariće mlađih juniorki

Treću medalju za Jadran donio je Luka Pera u samcu mlađih juniora osvojivši srebrnu medalju dok je dvojac na pariće kadeta Antonio Pavlović i Dominik Ferjančić zasluženo osvojio brončanu medalju u uvijek vrlo konkurentnoj kategoriji kadeta.

Hrvatsko veslačko prvenstvo za seniore i veterane održano je u Zagrebu na regatnoj stazi Jarun. Veslači Jadrana nastupili su u pet posada koje su osvojile tri odličja, jednu srebrnu i dvije brončane medalje. Najbolji rezultat postigli su Ivan Validžić i Frane Bencun u dvojcu bez kormilara lakih seniora osvojivši srebrnu medalju. Iva Karačić i Ela Žuvanić osvojile su brončanu medalju u ženskom dvojcu bez kormilara dok je još jednu brončanu medalju donijela Mirna Dasović u lakom samcu.

Veslači Jadrana drugu godinu za redom bili su najbolji i u ukupnom poretku natjecanja za Kup Dalmacije. Posljednjom regatom, održanoj u Splitu, privedena je kraju sezona u kojoj su Jadranaši pobijedili u pet od šest održanih regata te tako ponovili prošlogodišnji uspjeh.

 


- Kratka povijest veslanja u Zadru prije osnutka VK "Jadran" (1885 - 1910.)

- Veslački klub "Jadran"

 

- Veslački dom u Zadru

- Predsjednici i uprave Veslačkog kluba "Jadran" 1908. - 2020.

- Najveći sportski uspjesi i sudjelovanja na većim natjecanjima

- Popis veslača - osvajača medalja i sudionika na većim natjecanjima

- Popis trenera ''Jadrana'' od 1908. do 2020.

- Galerija slika kroz povijest ''Jadrana''

- Video arhiva utrka u kojima su sudjelovali veslači ''Jadrana''

- Povodom 100 obljetnice utemeljenja Veslačkog kluba Jadran Zadar