> Novosti iz veslanja

> Veslački klub Jadran

> Organizacija regata

> Obavijesti za članove

 




PRVA REGATA KUPA DALMACIJE - SPLIT
Jadran najbolji u mlađim juniorima i juniorima

2. ožujka 2014. Piše: Petar Milin |




Dugačka zimska stanka došla je kraju nastupom na prvoj regati Kupa Dalmacije u Splitu. Memorijal Zlatko Celent okupio je sve dalmatinske klubove na otvaranju veslačke sezone, a loši vremenski uvjeti odnosno jako jugo i kiša odgodili su održavanje regate za jedan dan pa se umjesto u subotu veslalo u nedjelju.

Veslači Jadrana bili su ovaj puta vrlo uspješni na regatnoj stazi u Spinutu pa su uz sedam prvih, pet drugih i dva treća mjesta osvojili i ukupne pobjede u kategorijama mlađih juniora i juniora.

Regata je započela vrlo dobro i to uvjerljivom pobjedom juniorskog četverca bez kormilara kojeg su veslali Josip Banović, Filip Pedić, Andreas Vaško i Matija Milin. Drugu pobjedu donio je kadetski četverac na pariće Lovre Babajko, Petar Fuzul, Stipe Vujević i Jakov Šandrić. Niz su nastavili osmerac mlađih juniora Aldo Jelenković, Borna Babajko, Tomislav Žuža, Mate Anić Milić, Ivan Tokić, Lovre Martinov, Luka Ramić, Maroje Andrić i kormilar Gabrijel Horžić.

Još su pobjede ostvarili Josip Banović i Filip Pedić u juniorskom dvojcu bez kormilara, četverac s kormilarom mlađih juniora Nino Aleksić, Hrvoje Marić, Vito Fantina, Mateo Josipović i kormilar Filip Banović, dvojac na pariće mlađih juniora Leon Mikulić i Luka Smirčić te kadetski GIG četverac u sastavu Luka Mijolović, Karlo Kolega, Ivan Sakić i Rafael Vukić s kormilarom Stipom Vujevićem.

Druga mjesta osvajali su ženski kadetski dvojac na pariće Ela Žuvanić i Maris Milin, samac kadeta B Lovre Lonić, dvojac bez kormilara mlađih juniora Ante Validžić i Luka Perović, samac seniora Ivan Bezinović i osmerac juniora Andreas Vaško, Matija Milin, Karlo Diklan, Dominik Božidar Milardović, Robert Ledenko, Valentino Stipčević, Roko Gulan, Juraj Batelja i kormilar Filip Banović od kojeg je ovaj puta bio bolji Gusar.

Treći su bili seniorski dvojac na pariće Mate Ledenko i Jakov Denona i u samcu seniorki Iva Karačić. Četvrta mjesta osvajali su u samcu mlađih juniorki Rina Marcelić, dvojac na pariće mlađih juniora Tomislav Šaban i Dorian Matković, u samcu seniorki Iva Karačić i dvojac na pariće kadeta B Dino Rogić i Marko Marić.

U memorijalnoj utrci seniorskih dvojaca bez kormilara u spomen na Zlatka Celenta pobjedu je odnijela kombinirana posada Jadrana Rijeke i Vukovara isred dvije posade Gusara.

Regatu je obilježila i svečarska atmosfera kojom je HVK ''Gusar'' iz Splita, naš najtrofejniji veslački klub, započeo obilježavanje stogodišnjice djelovanja. Jadran je povijesno povezan s Gusarom te je tako i dio njegove povijesti time što je nastavio živjeti u njemu kroz dolazak zadarskih veslača i djelatnika u Split 1921. godine, a poslije dolaska talijanske vlasti u Zadar, kada je Jadranov dom zapaljen čime je morao privremeno prestati djelovati te je obnovljen tek nakon završetka Drugog svjetskog rata.

Zadrani Frano Dominis, vođa struke u Jadranu tada, i Antun Danilo u Split su tada donijeli, uz Jadranove brodove, i novo, profinjeno i svrsihodnije veslanje po kojem je tada zadarsko veslanje bilo poznato, a tome u prilog ide i činjenica da su Zadrani odnosno veslači drugog zadarskog kluba Diadore bili šesterostruki prvaci Italije u osmercu te prvaci Europe 1923. i brončani na Olimpijskim igrama u Parizu 1924. Od tada na dalje počinje i uspon splitskog veslanja koji je rezultirao velikim uspjesima od osvajanja medalja na svjetskim prvenstvima do naslova olimpijskih pobjednika.

Od ostalih Jadranovih veslača i djelatnika valja spopmenuti i Aleksandra Vukića, člana Gusarevog osmerca, prvaka Europe 1934. te braću Andru i Duška Žeželja koji su također veslali u Gusarevom osmercu na prvenstvu Europe 1929. i osvojili drugo mjesto. Prvi Jadranov predsjednik iz 1908. godine dr. Josip Jablanović te Antun Danilo izabrani su u upravu Gusara 1922. godine.

> Više o svemu pročitajte u feljtonu Drage Marića koji opisuje te događaje iz tog vremena

 

Povezane vijesti

 

2. Regata Kupa Dalmacije - Šibenik

3. Regata Kupa Dalmacije - Dubrovnik

4. Regata Kupa Dalmacije - Makarska

5. Regata Kupa Dalmacije - Kaštela

6. Regata Kupa Dalmacije - Split

 

Podijeli na Facebook

 

ARHIVA

Daljinska regata - Zagreb
>>> ARHIVA