Zadarski kampaneli - Čedo Škorić

19. lipnja 2012. Piše: Petar Milin | © Drago Marić, Iz knjige Zadarski kampaneli, Matica Zadrana, 2012.

Iz najnovije knjige zadarskog novinara, publicista i povjesničara sporta Drage Marića ''Zadarski kampaneli'', koja sadrži 43 priče o ljudima koji su ostavili traga u zadarskom sportu ili kako ih je on nazvao ''zadarskim kampanelima'' , izdvojili smo onu o našem dugogodišnjem tajniku, pokojnom Čedi Škoriću. Knjiga izlazi uskoro u izdanju Matice Zadrana, a mi objavljujemo, uz dopuštenje autora, priču o Čedi Škoriću. Čede nema već gotovo 30 godina ali njegova ostavština i dalje živi u ''Jadranu'' kroz svaki dio bogate klupske arhive i knjige ''Povijest zadarskog veslanja 1885. - 1997.'' za koju je najvećim djelom upravo on zaslužan, a danas njegovo ime nosi i jedan od brodova u floti ''Jadrana''.

>>>>>>>>

Zaljubljenik u zadarsko veslanje

Ako se za nekoga može sa sigurnošću kazati da mu je Veslački klub ''Jadran'' bio drugi dom i najveća ljubav onda je to u prvom redu za njegovog dugogodišnjeg tajnika i stup potporanj Čedu Škorića. Neizmjerna je bila Čedina ljubav prema njegovome Zadru i zadarskom veslanju.

- U stogodišnjoj povijesti ''Jadrana'' ni jedan pojedinac nije klubu toliko dao kao Čedo Škorić. Posebice kad je klubu bilo najteže. Uz te zasluge mene je naročito dojmio imageom poštenog, vrijednog i obrazovanog gospodina s krajnje ljudskim, korektnim pristupom. Iako je bio zadarski Srbin i to u doba kad je to u našem gradu bila privilegija, on je korektno isticao to svoje srpstvo, ali je također čvrsto zastupao hrvatstvo Zadra i ''Jadrana'' i puno je na tom području doprinio. Već sama ta činjenica pokazuje koliko je bio velik čovjek. Bio je bezprimjerni entuzijast i našem ''Jadranu'' je dao desetljeća potpuno volonterskog, amaterskog rada.

Tako o Čedi Škoriću govori jedan od živih Jadranovih legendi, dugogodišnji veslač i trener, kasnije i član Jadranove uprave, Srećko Popaj Pedišić, a ovako jedan od najvećih zadarskih i hrvatskih veslača u povijesti prof. Bepo Bajlo:

- Korektan čovjek u svakom pogledu s naglašenom ljubavlju prema Zadru i veslanju. Od bezbroj njegovih zasluga za dobro ''Jadrana'' posebice bih istaknuo njegov učinak u najkriznijoj sezoni za klub 1962./63., kad smo u ''Jadranu'' ostali samo Srećko Pedišić, domar Markulin, moj brat Romano, ja i Čedo. Tad je svojim vezama i ugledom u gradskim strukturama spasio ''Jadran'' od gašenja.

Osim po fanatičnoj privrženosti ''Jadranu'' stariji Zadrani Čedu Škorića pamte i kao dugogodišnjeg djelatnika Znanstvene knjižnice i u svezi s tom njegovom profesionalnom djelatnosti kao autora u tjedniku Narodnio list vrlo vrijednih priloga iz prošlosti Zadra.

- Ti njegovi napisi pod naslovom ''Zadranima malo poznato'' vrlo su vrijedna građa iz povijesti našega grada i kao djelatnika Znanstvene knjižnice po tome ga i najviše pamtimo. Čedo je već 1945. godine bio među prvim zadarskim knjižničarima skupa s Antom Kitarevićem, Mariom Dešpaljom, Romanom Dukićem, Antom Meštrovićem i drugima i njihova je velika zasluga što su bez ikakvog školovanja i stručne pomoći jako dobro se u knjižničarskom poslu snalazili i pripremili teren za kasnije u tom pogledu školovane generacije. Pamtim ga također kao vrlo mirnog, trezvenog čovjeka i korektnog suradnika, o Čedi Škoriću dugogodišnja mu suradnica u Znanstvenoj knjižnici Antica Vojvodić

Čedo Škorić, rođeni Zadranin (1920.) u siromašnoj obitelji, bio je veliki zaljubljenik u svoj grad i njegov sport. U generaciji prvih zadarskih odbojkaša i veslača nakon Drugog svjetskog rata bio je i jedan od obnovitelja ''Jadrana'' i član posade prvog njegovog osmerca, a više od 40 godina njegov tajnik i u jednom navratu i predsjednik kluba. Također prvi trener veslačica i prvi iz Zadra međunarodni veslački sudac.

Jadranov časnik i uglednik

Uz mnoga vrijedna djela koja je za ''Jadran'' i za zadarsko veslanje napravio posebice je znamenit njegov rad na sakupljanju građe iz povijesti zadarskog veslanja pa je na temelju toga, nakon njegove smrti (1986.), objavljena do sada jedina monografija iz tog područja ''Povijest veslanja u Zadru (1885. - 1997.)'' i to je Čedino životno djelo i najvrijednija ostavština njegovom ''Jadranu i njegovom Zadru.

- Bio nam je primjer u svemu. Usmjeravao nas je i odgajao. Učio nas građanskom pristupu sportu, da je rezultat u drugom planu, a na prvome mjestu odgoj, kultura ponašanja, oblikovanje zdrave i poštene ličnosti, kakav je on bio. Iako uvijek vrlo ozbiljan bio je vrlo duhovita osoba i stoički je trpio naše mnoge ispade i podvale, a u svemu nam je smireno pomagao. U svom tajničkom poslu vrlo snalažnjiv. Za njega nije bilo nerješivog problema, a naglasio bih na koji je način uspijevao bez carine uvoziti čamce iz inozemstva. S prijateljskim klubom iz Trsta dogovorio bi da njihovi anonimni veslači dođu na znamenitu regatu na Bled i tamo čamce ostave. Naše je bilo samo dopremiti ih do Zadra. A kao član predsjedništva Veslačkog saveza Jugoslavije nije ni riječi protiv Zadra dozvoljavao. Čedo Škorić u povijesti našeg kluba je jedan od najvećih njegovih uglednika i pripada mu počasno mjesto, kaže današnji predsjednik ''Jadrana'' Klaudijo Stipčević.

U nastavku pogledajte nekoliko slika Čede Škorića iz klupske arhive.

Ante Ivić, trener Milivoj Mita Boranić, Čedo Škorić i Željko Motušić

U Znanstvenoj knjižici u Zadru.

Čedo Škorić s veslačima 1960. g.

 

Na komemoraciji veslaču ''Jadrana'' Radi Raduliću, poginulom na tankeru Petar Zoranić 1960. g.

Čedo Škorić drži govor na krštenju novih brodova 1967. g.

Čedo Škorić s veslačima i vodstvom kluba nakon povrataka s prvenstva Jugoslavije 1977. g.

Čedo Škorić kao sudac na regati u Jajcu 1977. g.

Čedo Škorić s veslačima, predsjednikom ''Jadrana'' Matom Marlaisom i trenerom Romanom Bajlom u Beogradu 1978. g.

S veslačima u Jajcu 1985. g.

Čedo Škorić, sudac na prvenstvu Jugoslavije 1983. u Zatonu kod Šibenika.

 

Podijeli na Facebook

 


Svjetsko prvenstvo seniora do 23 godine - Trakai
5. Regata kupa Dalmacije - Kaštel Kambelovac
Europsko juniorsko prvenstvo - Bled
Međunarodna regata - Bled
4. Regata kupa Dalmacije - Makarska
Finalna kvalifikacijska regata za Olimpijske igre
1. regata Svjetskog kupa - Beograd
Međunarodna juniorska regata - München
Inter city regatta - Zagreb
3. Regata kupa Dalmacije - Dubrovnik
Croatia open - Zagreb
RAZGOVOR Ante Ivić
2. Regata kupa Dalmacije - Šibenik
Otvoreno prvenstvo Zagreba
1. Regata kupa Dalmacije - Split
>>> ARHIVA

 

© 2007 - 2013. Veslački klub "Jadran" - Zadar - Uvjeti korištenja / Impressum - Kontakt administratora: info@vk-jadran.hr