> Novosti iz veslanja

> Veslački klub Jadran

> Organizacija regata

> Obavijesti za članove


POVIJEST

 

Najveći sportski uspjesi i sudjelovanja na većim natjecanjima

 

 

OLIMPIJSKE IGRE

>>> Iako je ova stranica posvećena ''Jadranovim'' olimpijcima, spomenuti ćemo i ostale zadarske veslače koji su nastupili na Olimpijskim igrama. Olimpizam, odnosno nastupi zadarskih veslača na Olimpijskim igrama, kao najvećem svjetskom sportskom događaju, duboko su ukorijenjeni i prisutni kroz povijest zadarskog veslanja, koje je dalo sveukupno 18 olimpijaca koji su nastupili na ukupno 7 Olimpijskih igara od Pariza 1924. do Atene 2004. godine. Na ovoj stranici navedeni su samo nastupi i imena ''Jadranovih'' olimpijaca, a bilo ih je do sada ukupno 8 (Josip Bajlo, Romano Bajlo, Dario Varga, Marko Perinović, Danijel Bajlo, Branimir Vujević, Marko Dragičević i Petar Milin). Kako je ''Jadran'' jedini od zadarskih veslačkih klubova koji je preživio i nastavio djelovati i poslije II. svjetskog rata, da ne padne u zaborav, moraju se spomenuti i vrlo uspješni veslači zadarske ''Diadore'' koji su nastupali za Italiju dok je Zadar bio pod talijanskom upravom, a bili su većinom Hrvati (Petar Ivanov(kasnije je bio trener veslača šibenske ''Krke''), Šimun Katalinić, Frane Katalinić, Ante Katalinić, Bruno Sorić, Viktor Ljubić, Josip Krivelić, Carlo Toniatti i kormilar Latino Galasso). Među zadarskim veslačima koji su nastupili na Olimpijskim igrama moramo ubrojiti i Olivera Martinova, koji je ponikao u zadarskom ''Jadranu'', a kasnije je, nakon nekoliko vrlo dobrih seniorskih sezona u ''Jadranu'', uspješno nastupao za zagrebačke klubove ''Mladost'' i ''Trešnjevku'' te nastupio na Olimpijskim igrama u Sidneyu 2000. u dvojcu bez kormilara. Ova brojka od 18 zadarskih veslača koji su nastupili na Olimpijskim igrama uvjerljivo svrstava veslanje na prvo mjesto po broju olimpijaca od svih olimpijskih sportova u gradu Zadru i nešto je što pokazuje veličinu zadarskog veslanja. Najveći uspjesi su osvajanje dviju brončanih medalja od kojih je jednu osvojio član ''Jadrana'' Branimir Vujević u Sydneyu 2000., kao član posade hrvatskog osmerca, a drugu veslači ''Diadore'' nastupajući na Olimpijskim igrama u Parizu 1924. također u osmercu, nakon što su protekle 1923. godine postali prvaci Europe.


XXVIII Olimpijske igre, Atena 2004., Grčka


Disciplina
Posada
Plasman

4-SM
Četverac bez kormilara

Marko Dragičević, Petar Milin
Damir Vučičić(HVK Gusar), Igor Boraska(HVK Gusar),

FB, 6. mjesto(12)

 

 

 

XXVII Olimpijske igre, Sydney 2000., Australija

Disciplina
Posada
Plasman

8+SM
Osmerac

Branimir Vujević, Igor Francetić(VK Croatia), Tihomir Franković(HVK Gusar), Tomislav Smoljanović(HAVK Mladost), Siniša Skelin(HVK Gusar), Nikša Skelin(HVK Gusar), Krešimir Čuljak(VK Croatia), Igor Boraska(HVK Gusar), kormilar Silvio Petriško (VK Croatia)
+Danijel Bajlo, rezervni veslač

FA, 3. MJESTO
BRONČANA MEDALJA

 

 

 

 

XXVI Olimpijske igre, Atlanta 1996., SAD

Disciplina
Posada
Plasman

2xSM
Dvojac na pariće

Danijel Bajlo, Hrvoje Telišman(VK Trešnjevka)

FB, 6. mjesto(12)

 

 

 

XXV Olimpijske igre, Barcelona 1992., Španjolska

Disciplina
Posada
Plasman

2-SM
Dvojac bez kormilara

Marko Perinović, Zlatko Buzina(VK Croatia)

FB, 4. mjesto(10)

 

 

 

XXIV Olimpijske igre, Seoul 1988., Južna Korea

Disciplina
Posada
Plasman

4+SM
Četverac sa kormilarom

Zlatko Celent, Sead Marušić(HVK Gusar - Split),
Lazo Pivač, Vladimir Banjanac(VK Grafičar - Beograd),
korm. Dario Varga

FA, 6. mjesto

 

 

 

XX Olimpijske igre, Munchen 1972., Njemačka

Disciplina
Posada
Plasman

8+SM
Osmerac

Josip Bajlo, Romano Bajlo, Ivo Despot, Zdravko Gracin, Mladen Ninić, Zdravko Huljev, Janko Grbelja, Stevo Macura i kormilar Jadran Radovčić (svi VK Krka - Šibenik)

Ispali u repasažu

 

 

 

 

*u kombiniranim posadama veslači "Jadrana" označeni su boldirano